Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje pokazuje da se vodi žestoka bitka za ulazak u završnicu predsjedničkih izbora

Josipović mirno čeka drugi krug, žestoka bitka Bandića i Vidoševića

kandidati
VL
Autor
Jasmina Popović
22.12.2009.
u 17:48

Istraživanje pokazuje da će 5-6 posto birača u drugom krugu preskočiti pravo da biraju između dva najuspješnija, a još toliko ih nije odlučilo hoće li 10. siječnja izići na izbore

Ivo Josipović i dalje je prvi, a slijede ga Milan Bandić, Nadan Vidošević i Andrija Hebrang, pokazuje najnovije telefonsko istraživanje agencije Puls provedeno na uzorku od 800 ispitanika.

Žestoka bitka

Za ulazak u drugi krug vodi se žestoka bitka jer je razlika između Bandića i Vidoševića unutar statističke pogreške, a za četvrto mjesto bitku vode Hebrang i Primorac između kojih je razlika minimalna. Šesta je Vesna Pusić, ali je od četvrtog mjesta dijeli samo dva posto.

Zamjetna je i grupiranost na dnu ljestvice pa je očito da će se i desetak posto glasova koje ukupno dobivaju Damir Kajin, Miroslav Tuđman, Vesna Škare-Ožbolt, Boris Mikšić, Josip Jurčević i Slavko Vukšić, uz one koje će dobiti kandidati koji ne uđu u drugi krug, rasporediti na pobjednike prvog kruga.

Stoga Josipović relativno mirno može čekati izbore jer njegova prava bitka slijedi tek u drugom krugu, ali nokte će zato grickati svi oni koji u nedjelju budu okupljeni u Bandićevu, Vidoševićevu i Hebrangovu stožeru, a ni Vesna Pusić ne treba gubiti nadu. Drugi će krug, naime, donijeti veliku podjelu biračkog tijela.

Ako su glasovi koje po anketama dobiva Josipović ujedno i njegov vrh, onda ga očekuje borba za svaki glas. Logično je očekivati da će mu se preliti glasovi Vesne Pusić i Damira Kajina jer “udaraju” na isto biračko tijelo.

Bude li druga dva tjedna u ringu s Milanom Bandićem, sigurno je da će se i neki esdepeovci naći na muci glasovati za službenog kandidata ili za Bandića, koji im je ovih dana poslao dirljivo pismo.

S Hebrangom je Josipović u kampanji izmjenjivao izraze uzajamna poštovanja jer obojica misle da se nigdje ne dodiruju i da svaki ima svoje biračko tijelo, ali drugi ih krug stavlja u situaciju da razmijene možda i koju žešću kako bi dobili glasače Nadana Vidoševića, Dragana Primorca i onih koji su u prvom krugu glasali srcem za nekog od lošije pozicioniranih kandidata.

S Vidoševićem bi Josipović mogao podijeliti najširi dio preostale biračke baze. Dio hadezeovaca sigurno će glasovati za Vidoševića jer ne mogu za lijevoga kandidata, ali tu bi se mogli naći i neki Primorčevi glasači iako je on, kao i Hebrang, u kampanji nasrtao upravo na bivšega stranačkoga kolegu Vidoševića.

Računaju na dijasporu

Kao i prijašnje, i ova anketa predviđa relativno visok izlazak građana na izbore. Anketa ne obuhvaća ni glasače iz BiH ni dijapsoru te je sigurno da većina kandidata koji se bore za ulazak u drugi krug računa na njih.

 

Komentara 397

OB
-obrisani-
19:26 22.12.2009.

BRUCE LEE vodi..!!

RE
respeckt51
20:15 22.12.2009.

Novo ime za Hrvatsku-REGIJA. Bacite se na Tudjmanove stranice radi informacije.

DA
dante
17:59 22.12.2009.

Jako povjerljiva anketa. Vidošević već par mjeseci na 13-15%, dok je Bandić sve do jučer imao negdje 11%,a negdje i manje. Baš me zanima tko je slagao ovu anketu i za koga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije