Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA HOK

Josipović: Kad je HOK ovako brzo reagirao na političke slučajeve?

josipović
Slavko Midžor/PIXSELL
Autori: Anita Malenica, Jasmina Popović
18.05.2010.
u 13:41

Ne govorim ovo zato što branim Nobila već zato što se zalažem za načela, poručio je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor pak, od kada je došla na vlast, konstantno ponavlja kako "državne institucije moraju samostalno raditi svoj posao". No očito se nije toga držala u slučaju Polančecova odvjetnika Ante Nobila. Naime, ona je, samo dan prije nego što je javnost doznala da disciplinska tijela HOK-a istražuju Nobilove javne istupe, poslala dopis Hrvatskoj odvjetničkoj komori u kojemu je zatražila očitovanje o Nobilovim istupima. Stoga se postavlja pitanje je li izvršila politički pritsak na HOK?

SDP: Pismom HOK-u Kosor je prijavila samu sebe
Esdepeova Ingrid Antičević Marinović smatra da je tim činom Kosor prijavila samu sebe i otkrila pravo lice pred javnošću. Pismom HOK-u pokazala je kako je uopće ne zanima zaštita ljudskih prava nego da joj je to "zadnja rupa na svirali". Štoviše, ona tako napada na neovisnost komore i onih koji štite prava svojih klijenata.

Josipović: Zašto HOK nije reagirao na prijašnje javne nastupe odvjetnika?
Kritika koju mi je uputila Hrvatska odvjetnička komora nije na mjestu. Moja je zadaća da brinem o funkcioniranju javnih službi, a tu spada i odvjetništvo - odgovorio je  predsjednik Josipović na optužbe da su njegove izjave politički pritisak na HOK.

Josipović je rekao da se ne sjeća kada je HOK ovako promptno reagirao na političke slučajeve.

- Ne govorim ovo zato što branim Nobila već zato što se zalažem za načela. Odvjetnici i branitelji moraju činiti ono što procjene dobrim za svoje klijente, naravno u skladu s kodeksom njihove struke. Mogu se sjetiti puno javnih nastupa odvjetnika koji nisu izazvali ovakvu reakciju HOK-a. Mislim međutim da nije prihvatljiva koincidencija između postupaka politike i reagiranja HOK-a prema odvjetniku, a nije prihvatljiva ni povezanost gospodina Andreisa s konkretnim slučajem - kaže Josipović.

Njega osobno pismo koje je premijerka Kosor uputila predsjedniku HOK-a Leu Andreisu, u kojem traži mišljenje je li Nobilo prekršio kodeks, ne smeta jer ‘svatko ima pravo preispitivati postupke pojedinih članova HOK-a’, ali ga čudi ‘nastup tri ugledna člana HDZ-a’ oko tog slučaja.

- Stvar je HOK-a hoće li tražiti odstupanje svog predsjednika Andreisa - odgovorio je Josipović na pitanje smatra li da predsjednik HOK-a nakon svega treba odstupiti.

Hebrang preporučuje Josipoviću - pravnog savjetnika
- Predsjednik Republike trebao bi imati pravnog savjetnika koji bi ga vjerojatno upozorio da se ne smije miješati u odluke Hrvatske odvjetničke komore. To je nedopustivo ponašanje od strane predsjednika - kazao je Andrija Hebrang osvrčući se na izjavu Ive Josipovića da su on, Vladimir Šeks i Branko Bačić, govoreći na konferenciji za tisak u središnjici HDZ-a, iznudili disciplinski postupak protiv Ante Nobila od strane HOK-a.

Kajin: Takvo što nije radio ni Tito kad je sudio Stepincu
"Premijerka Kosor i ekipa oko nje su se pogubili" - tvrdi Damir Kajin (IDS).

- Takvo što nije radila Stara Jugoslavija kada je sudila Titu, niti Tito kada je sudio Stepincu. Odvjetnik Nobilo u ovom je slučaju radio ono što bi svaki klijent očekivao od svog branitelja. Nije se ogriješio o Statut HOK-a niti o zakon ili odvjetničku etiku. Prije će biti da HOK vodi osoba koju su vladajući ucijenili činjenicom da je pravno vodio poslove oko prodaje TLM-a. Ne želim vjerovati da će suci pokleknuti pred naputcima iz Vlade - nastavlja Kajin, koji tvrdi da je Vlada tjerala vuka, a istjetrala lisicu.

- Ne branim Sanadera i smatram ga glavnim krivcem za sve što se događalo zadnjih godina, no smatram da ni Sanaderu "ne treba pakovati" - zaključuje Kajin.

D. Kosor: Politički pritisak na odvjetnika otvara Pandorinu kutiju
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor bez ustezanja kaže da se kao liberal protivi praksi potezanja odgovornosti odvjetnika kada zastupaju interese svojih klijenata. Pravosudna tijela i HOK trebaju raditi po pravu i zakonima. Smatram da se preko politike ili političkih stranaka ne treba raditi pritisak na odvjetnike. Takav postupak otvara Pandorinu kutiju, i to nije dobro ni za koga - zaključuje.

Pusić: Svaki osumnjičenik ima pravo na najbolju moguću obranu
Vesna Pusić (HNS) nedopustivim smatra postupak HOK-a, jer Komora je trebala reagirati u slučaju da odvjetnik nije učinio sve da u dobroj vjeri obrani svog klijenta.

- Naime, svaki okrivljenik ili osumnjičenik ima pravo na najbolju moguću obranu, i to je temelj sugurnosti u svakom društvu – drži ona.

Dodaje da se političari, uključujući i premijerku, mogu buniti ili ljutiti na izraze sumnje u njihov rad, ali ne smiju ići dalje od toga. Ni slučajno poltičari ne smiju raditi pritisak na komore ili stručne udruge, kao ni na sudbena tijela, jer to je nedopustivo – zaključuje.

Komentara 216

VI
vidimškoj
15:17 18.05.2010.

ja bi je ugriza za ovi prstić.

OB
-obrisani-
15:52 18.05.2010.

\"signum \"..jel ti to prezime? hahaha ,mene podsjeća na ona ZLATNA prezimena,zato ti toliko i mrziš Hrvate !

OB
-obrisani-
15:13 18.05.2010.

Nema razlike između SDP i HDZ svi oni štite lopove u svojim redovima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije