Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Josipović ima 3 kandidata za SAD, premijerka Kosor Marija Nobila

\'19.02.2010., Zagreb - U Predsjednickim dvorima na Pantovcaku predstavljeni predsjednicki savjetnici i procelnici. Romana Vlahutin, vanjska politika.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL\'
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
22.04.2011.
u 12:00

Ovaj put na dužnost veleposlanika u SAD-u ne bi trebao otići politički kandidat, nego karijerni diplomat

Za desetak dana predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor trebali bi započeti razgovore o novom veleposlaniku Hrvatske u Washingtonu koji će zamijeniti Kolindu Grabar-Kitarović nakon njezina odlaska u NATO. U kuloarima već kruži nekoliko imena: navodno je Romana Vlahutin, Josipovićeva zamjenica savjetnika za vanjske poslove, vrlo zagrijana za to mjesto, ali se s Pantovčaka spominju i savjetnik za vanjsku politiku Joško Paro te predstojnik Ureda Joško Klisović.

S druge strane, Mario Nobilo, s čijim se imenom špekulira u kontekstu Vladina kandidata, ostaje na dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova te neće biti predložen za Washington. Iz političkih krugova doznaje se da će Vlada inzistirati i predložiti mladog karijernog diplomata, no o imenima šute.

Zatvorska kazna Jurici

Imenovanje veleposlanika u Washingtonu dosad je bilo vođeno političkom logikom odnosa prema SAD-u, ali i unutar Hrvatske i često je bilo rezultat dogovora premijera i predsjednika po sustavu: ja tebi, ti meni.

Tako je Stjepan Mesić pristao na Sanaderova pulena Nevena Juricu, ali je zato mjesto veleposlanice dobila njegova glasnogovornica Danijela Barišić. Epilog Juričina mandata bio je taj da mu je Vrhovni sud potvrdio presudu za zloupotrebu položaja i ovlasti i trošenja 667.000 kuna državnog novca u privatne svrhe, uz zatvorsku kaznu od godinu dana.

Ovoga puta, govori se u političkim krugovima, Vlada – koja po proceduri razmatra kandidata kojeg predloži MVP – neće se voditi dosadašnjom praksom da u Sjedinjene Američke Države odlazi politički kandidat, već želi karijernog diplomata.

Odmak od političkih imenovanja povezan je s izmijenjenim odnosima sa SAD-om. Dok se prije takva odluka činila nužnom jer je veleposlanik nosio političku poruku, zaključeno je da su sada odnosi na najvišoj razini te da veleposlanik ne mora biti nužno samo politička osoba.

I Heina dolazi u obzir

– Sad se traži vrhunski profesionalac s dobrim poznavanjem ustroja američkog State Departmenta, mladi karijerni diplomat koji može raditi i na gospodarskim odnosima – kažu.

Nobilo bi, kažu, u mnogočemu odgovarao ovakvom profilu, no u ovom trenu, dodaju, dobro obavlja zahtjevne aktivnosti na mjestu državnog tajnika. Neki pak ističu da bi ravnatelj Uprave za Europu i sjevernu Ameriku MVP-a Aleksandar Heina po tim kriterijima možda došao u obzir.

Inače, u lanjskom krugu razgovora i usuglašavanja o imenovanju veleposlanika predsjednik Josipović i premijerka Kosor brzo su pronašli zajednički jezik i nije bilo nesuglasica ili pak političke trgovine kakvih je bilo za mandata njihovih prethodnika.

Komentara 21

OB
-obrisani-
16:56 22.04.2011.

Možda da Jovosipović predloži Zrinku Kokoš -Vrabec ! Znamo da Jovosipović ima u svom uredu samo najbolji kadar !

OB
-obrisani-
17:53 22.04.2011.

Svo četvero spomenutih je trebalo odavno izbaciti iz državne službe, a pogotovo iz diplomacije i to sa polupismenim smećem od Pare kao predvodnikom!

OB
-obrisani-
19:11 22.04.2011.

Pa što ovaj imbecil na Pantovačku ne zna da Englezi već imaju svog veleposlanika u SAD-u i da im ne treba drugi, pa mu pada na pamet predlagati ovog kretena od Joška Pare ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije