Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Josipović: Donesimo što prije sveobuhvatan izborni zakonik

josipovic
Sanjin Strukić/Pixsell
29.03.2010.
u 10:32

Predsjednik je na FPZ kazao da se prije, za vrijeme, ali i nakon izbora treba posve onemogućiti uplitanje paraobavještajnog podzemlja.

Dignimo glas da se sad odmah počne raspravljati o cjelokupnom izbornom zakonodavstvu. Ne samo onom koji se odnosi na predsjedničke izbore, već na sve izbore općenito. Već se sutra mora početi raditi na izbornom zakoniku jer sadašnje izborno zakonodavstvo ima puno rupa. Trebamo se potruditi da već prvi izborni ciklus koji nas očekuje započnemo s novim sveobuhvatnim izbornim zakonikom, kazao je danas prijepodne predsjednik Ivo Josipović sudjelujući na okruglom stolu koji su na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu organizirali FPZ i GONG, a tema okruglog stola bili su završeni predsjednički izbori i izborno zakonodavstvo.

Josipović je još kazao da je u sadašnjem izbornom zakonodavstvu puno toga propisano, ali da je isto tako dosta toga ostalo neregulirano. Sam je naveo neke od loših primjera. Tako smatra da je broj od 10.000 potrebnih potpisa za kandidaturu za predsjednika daleko prenizak. Napomenuo je da, kako bi transparentnost financiranja kampanja bila što bolja, bitan je nadzor i uvođenje mogućih sankcija, a sve bi to trebalo urediti na razini Vrhovnog ili Ustavnog suda.

Ponovio je da se prije, za vrijeme, ali i nakon izbora treba posve onemogućiti uplitanje paraobavještajnog podzemlja te da se stvari kakve su se događale za vrijeme predsjedničkih izbora više nikada nikome ne smiju dogoditi.

Nakon Josipovićeva izlaganja GONG je sažeo opću ocjenu završenih predsjedničkih izbora ocijenivši da su provedeni korektno, no kritika nije bio pošteđen gotovo nitko, ni Državno izborno povjerenstvo, ni Ministarstvo uprave, ni predsjednički kandidati, ni mediji...

Komentara 58

OB
-obrisani-
13:48 29.03.2010.

Beno, kome je kraj blizu: nama čiji je kandidat dobio preko 60 posto glasova ili vama čiji je kandidat dobio 4 posto glasova?

OB
-obrisani-
15:10 29.03.2010.

...\"carica-milica i knjaz-lazar\"....kuku..lele..

OB
-obrisani-
12:41 29.03.2010.

A kako to Beno, ta tebe nije briga što je Tuđman SAM bio u prošlosti a briga te što je, navodno, bio Josipovićev OTAC?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije