Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila: Primjena europskog uhidbenog naloga na slučaju oca tajnih službi

Josipa Perkovića Hrvatska bi mogla izručiti Njemačkoj

perković
VL arhiva
Autor
Ivanka Toma
04.10.2009.
u 18:43

Njemačka je u vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića raspisala tjeralicu za Perkovićem, što znači da danom ulaska Hrvatske u EU naša policija treba pokucati na Perkovićeva vrata.

Otac hrvatskih tajnih službi, Josip Perković, realno bi mogao biti jedna od prvih "žrtava" ustavnih promjena i primjene europskog uhidbenog naloga. Njemačka je, naime, u vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića raspisala tjeralicu za Perkovićem, što znači da danom ulaska Hrvatske u EU naša policija treba pokucati na Perkovićeva vrata, staviti mu lisičine na ruke i izručiti ga.

Zbog iste stvari tjeralica je raspisana i za Zdravkom Mustaćem, Borisom Brnelićem, te Ivanom Lasićem iz BiH. - Ako se promijeni Ustav i omogući da Hrvatska svoje državljane izručuje sudskim ili istražnim vlastima drugih država članica EU, to vrijedi i u reciprocitetu - kaže predsjednik komisije za izmjenu Ustava Vladimir Šeks. Napominje da je predviđeno u roku šest mjeseci od izmjene Ustava donijeti ustavni zakon kojim će se omogućiti primjena europskog uhidbenog naloga.

 - Sama promjena Ustava ne znači odmah primjenu europskog uhidbenog naloga. Sve zemlje koje su ušle u EU donijele su svoje zakone kojima se utvrđuju i određene rezerve - kaže Šeks. Objašnjava da će se posebnim zakonom utvrditi kod kojih djela će se odmah postupati prema europskom uhidbenom nalogu bez preispitivanja tjeralice i samo uz utvrđivanje identiteta. Izvjesno je, kaže Šeks, da se nalog neće primjenjivati na kaznena djela koja su politički motivirana, no nije želio izravno reći što bi to značilo u Perkovićevu slučaju.

Inače, europski uhidbeni nalog izdaje sud ili tužiteljstvo koje se obraća izravno sudu (ili tužiteljstvu) u zemlji i mjestu gdje je tražena osoba. Prema MUP-ovim podacima o tjeralicama koje su zemlje EU raspisale za našim državljanima, da je sada na snazi europski uhidbeni nalog, morali bismo izručiti čak 113 naših državljana. Najviše ih traži Njemačka - čak 41, potom Slovenija njih 22, Austrija njih 18, Italija 11, po četvoricu traže Češka, tri Belgija i Nizozemska, Francuska i Švicarska, Mađarska traži dvojicu i Španjolska jednog.

Ključne riječi

Komentara 14

ZL
zlatka
12:59 05.10.2009.

jel tekst bio predugačak ili nisam trebala upitati tko je tu kriminalac. Mesić je perkovića mlađeg posalo u Beć da ucjeni Zagorca\"Dajte nam nešto protiv Tuđmana, Sanadera i optužnica će biti povučena\" Tko je tu kriminalac? General ili predsjednik koji povlači i podiže optužnice da bi ucjenjivao političke protivnike?

KA
kajinx
14:30 05.10.2009.

Hej Mesiću: Kako ćeš ga spasiti?

Avatar Azriel
Azriel
22:33 04.10.2009.

zlatka samo si zaboravila napomenuti, da je ovaj lik sa slike Tuđmanov savjetnik......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije