Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuđen na doživotnu kaznu

VIDEO MUP objavio snimku dovođenja Josipa Perkovića u Remetinec

Josip Perković
Foto: MUP
1/11
11.07.2019.
u 15:54

Kazna doživotnog zatvora prevedena mu je u 30 godina zatvora pa je s aerodroma direktno odveden u Remetinec.

Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, danas je izručen Hrvatskoj. 

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) doveden je u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je u Zagreb došao redovnim letom iz Muenchena, a u zatvor u Remetincu primljen je oko 14,50 sati.

MUP je objavio da su 11. srpnja u 14,50 sati policijski službenici Ravnateljstva policije predali su u zatvor u Zagrebu hrvatskog državljanina J.P. (1945.) Uz to su objavili i video privođenja.



"Danas 11. srpnja 2019. godine u 14,50 sati policijski službenici Ravnateljstva policije predali su hrvatskog državljanina J.P. (1945.) u zatvor u Zagrebu. Presudom Županijskog suda u Zagrebu preuzeto je izvršenje Presude Visokog zemaljskog suda u Münchenu o doživotnom zatvoru osuđeniku za kazneno djelo teškog ubojstva, a koja je presudom Županijskog suda u Zagrebu prevedena na 30 godina zatvora.

Predaja je protekla bez sigurnosnih incidenata. U prvoj polovici 2019. godine provedeno je ukupno 143 preprata osoba, od čega 70 iz inozemstva u Republiku Hrvatsku, a 73 iz Republike Hrvatske u inozemstvo.
 
Od 143 prepraćenih osoba, 112 osoba je predano unutar Europske unije temeljem EUN-a, 22 osobe su predmet izručenja s trećim državama i za 9 osoba je proveden transfer osuđenika", stoji u priopćenju MUP-a. 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je u Banskim dvorima novinarima potvrdio da će Perković neko vrijeme provesti u centru za dijagnostiku u Remetincu nakon čega će biti donesena odluka u kojem će zatvoru odslužiti ostatak kazne.

"Procedura u dijagnostičkom centru je, recimo, između tri, četiri tjedna, gdje se utvrđuju temeljne činjenice o zdravstvenom stanju i drugim okolnostima. I onda se tek donosi odluka  koja bi ustanova bila najpogodnija za izvršavanje kazne", objasnio je Bošnjaković.

Upitan zašto se proces izručenja odužio Bošnjaković je odgovorio da je to "više vezano uz postupanje njemačkih pravosudnih tijela".

Bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi osuđen je zbog sudjelovanja u likvidaciji Stjepana Đurekovića. Nakon što mu je kazna u Njemačkoj postala pravomoćna, poslana je u Hrvatsku kako bi se uskladila s našim zakonom jer je uvjet Perkovićeva izručenja bilo da kaznu služi u Hrvatskoj.

Kazna doživotnog zatvora prevedena mu je u 30 godina zatvora pa će s aerodroma ići direktno u Remetinec. Do zagrebačkog aerodroma Perković će biti u pratnji njemačke policije..

Komentara 150

ST
stefj
00:55 11.07.2019.

Vraća se pomoći Milanoviću u kampanji...

MR
MrkiMedo
06:25 11.07.2019.

Nijemci takvo komplicirano sudjenje završe u 2 godine i donesu pravomoćnu presudu. Mi raznim Sanaderima, Vidoševićima i sličnim lopovima sudimo 10 godina i rezultat je....nula!

Avatar guten_tag
guten_tag
04:34 11.07.2019.

hoće li na dočeku biti Milanović, ostoja r. bauk, grbina, ministar tzv pravde orsat , pusići, mesić, josipović. možda padne i kozaračko kolce uz pratnju josipovića na klaviru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije