Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laušin i Pap

Paladino ne može, a u HZZO-u zamjenica i pomoćnica ravnatelja rade sa 68 godina

Dr. Veronika Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine. Pomoćnica direktora postala je 2004. Članica je HDZ-a
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
30.03.2018.
u 12:22

– Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! – kaže ministar Kujundžić za dr. Veroniku Laušin

Dok se javnost zgraža i pita zašto i kako to da u najvećem državnom kliničko-bolničkom centru nema više mjesta za uglednog neurokirurga svjetskog glasa prof. dr. Josipa Paladina kojem Rebro nije produljilo ugovor, u istom tom zdravstvenom sustavu nesmetano rade dužnosnici na administrativnim funkcijama. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Veronika Laušin u travnju će navršiti 68 godina, a pomoćnica ravnatelja za pravne poslove Jasenka Pap u prosincu će navršiti 69 godina.

‘Takav je zakon’

Kako stoji na web-stranicama HZZO-a, dr. Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine, prvo kao kontrolor u Bjelovaru, a 2004. postala je pomoćnica direktora. U imovinskoj pak kartici piše da je članica Hrvatske demokratske zajednice.

Jasenka Pap rođena je 6. prosinca 1949., u HZZO-u je od 1991., a pomoćnicom direktora imenovana je također 2004. godine. U HZZO-u je 2013. zaposlen i njen sin, što je Pap potvrdila Večernjem listu u prosincu 2015. godine, naglasivši da je sve četvero djece visokopozicioniranih djelatnika HZZO-a zaposlenih u to vrijeme u HZZO-u tamo došlo putem javnih natječaja.

Dr. Veronika Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine. Pomoćnica direktora postala je 2004. Članica je HDZ-a
1/6

Kako gleda na to da za dužnosnike u administraciji koja se ne smanjuje ima mjesta, a za vrhunske neurokirurge u zemlji s velikim odljevom doktora nema, pitali smo resornog ministra Milana Kujundžića. Ponovio je da bolnice kreiraju svoju kadrovsku politiku te im, kad je riječ o ljudima iznad 65, prema vlastitim potrebama, koncepciji i izvršenosti posla produljuju ugovor ili ne.

– Takav je zakon. Ne mogu ja lupati šakom o stol i odlučivati mimo zakona! – brani se Kujundžić. Za dr. Laušin pak kaže da je velika stručnjakinja: – Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! Toliko u dušu zna složene poslove na kojima radi – uvjerava ministar.

Jedan od njegovih prethodnika i svojedobno ravnatelj HZZO-a, Siniša Varga navodi da je dr. Laušin u njegovu mandatu bila pomoćnica za medicinu rada, za što je, kaže, najviše educirana. Varga bez puno filozofiranja priznaje:

– Ravnatelji i zamjenici ravnatelja dolaze po javnom natječaju, da, ali u posljednjih 25 godina to je stvarno politička funkcija!

‘One su državni dužnosnici’

Iz HZZO-a su nam jučer kratko odgovorili na upit zbog čega su HZZO-u nužni zamjenica i pomoćnica ravnatelja i nakon navršenih 65 godina života: “Zamjenica ravnatelja i pomoćnici ravnatelja HZZO-a državni su dužnosnici u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a ne državni službenici u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Svoju dužnost obavljaju na temelju mandata na koji su imenovani od strane Vlade Republike Hrvatske, a sve u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju.”

Iz Vlade do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje zašto su produljili ove mandate.

Komentara 41

DU
Deleted user
13:24 30.03.2018.

ja bih se zahvalio svima s navršenih 68 godina ako su na državnom proračunu s tim da mogu u mirovinu ili u privatni sektor.zanimljivo kako se ekipa s mješalice,armirači,keramičari...ne guraju raditi preko 68. iako je razlika između plaće od 50000 i mirovine od 2000 osjetno velika.s druge strane postoje zanimanja gdje bi najrađe,zbog pohlepe ,radili do smrti,normalno uz dobra beriva i malo psihofizičkih napora.

Avatar southman
southman
12:33 30.03.2018.

Opet Paladino !?

ZA
zanaše1
14:03 30.03.2018.

Kaj nije dosta histerije oko jednog liječnika kakvih. Ima na desetine po bolnicama svaki u svom području medicine i ne kmeče kad odlaze u penziju. A ako bog Paladino u svojih 42 g.prakse nije odgojio barem jednog liječnika jednakog ili boljeg od sebe jer to bi mu trebao biti največi uspjeh u karijeri a to nismo čuli ni od njega ni od Zrinke. Zato nek prestane kmečat skupa sa arhitekticom Zrinkom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije