Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostar Peace Connection

Josipu Juratoviću, jedinom Hrvatu u Bundestagu, dodijeljena nagrada za mir

Josip Juratović
Foto: Katarina Pejić
1/2
25.07.2018.
u 16:30

Dodao je kako je ovo priznanje i svima onima koji nisu podlegli populistima i kapitalizirali žrtve već su svakodnevno gotovo neprimjetno svojim zalaganjem i trudom rade na tome da nikada ne dođe do ovakvih strahota

Zastupnik Bundestaga hrvatskog podrijetla iz redova Socijaldemokratske stranke,  opunomoćenik za integraciju, predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Njemačke i jugoistočne  Europe u njemačkom Bundestagu Josip Juratović,  dobitnik je nagrade za mir pod nazivom "Mostar Peace Connection" , koju dodjeljuje Centar za mir i multietničku suradnju u Mostaru.

Ovom nagradom Juratović je nagrađen za dugogodišnje kontinuirane napore u stvaranju mira i pomirenja u regiji Zapadnog Balkana.

Josipu Juratoviću ova nagrada, kako je i sam rekao predstavlja veliku čast.

"Jako se radujem ovoj mirovnoj nagradi znajući da postoji niz drugih ljudi, koji su zaslužili ovakvo odlikovanje. Time mislim na one ljude, koji nisu podlegli demonima rata, već su hrabro pružali otpor i to raznim akcijama i gestama i danas rade - kako bi pobijedila čovječnost", izjavio je Josip Juratović.

Dodao je kako je ovo priznanje i svima onima koji nisu podlegli populistima i kapitalizirali žrtve već su svakodnevno gotovo neprimjetno svojim zalaganjem i trudom rade na tome da nikada ne dođe do ovakvih strahota, i da pod ovim nebom nikada se više ne ugasi svjetlost  ljudskog dostojanstva.

"Nekoć je neko rekao, bolje biti častan čovjek nego heroj jer heroj je čovjek samo na trenutak, a častan čovjek cijeli život", poručio je Juratović.

Ovogodišnji laureati  osim Juratovića su još bili: posthumno prvi predsjednik Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu - Antoniju Cassese, posljednji predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, ratni reporter CNN-a Brent Sadler koji je napravio prvi izvještaj iz opkoljenog Mostara,  i direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović. Prije dodjele nagrada premijeri Alexis Cipras i Duško Marković, u prisustvu Zorana Zaeva i Denisa Zvizdića, potpisali  su“Mostarsku povelju mira“ u okviru ove manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje“.

Juratović se nakon primljene nagrade zahvalio.

"Poštovane dame i gospodo, neopisivo sam sretan sto večeras mogu biti s Vama u ovoj oazi mira, među ljudima svjetla srca i zdravog razuma. Zdrav razum nam s pravom govori da nam mir, slobodu i pravednost, ne mogu garantirati niti Moskva, niti Ankara, pa ni Brisel ili Berlin, već nas prvi komšija. Dakle ako želimo mir i prosperitet u ovoj regiji onda moramo tražiti svjetlost u srcima naših komšija, jer samo tako možemo rastjerati mračne sile, koje decenijama, cijele narode ove regije drže u zatočeništvu nacionalističkog jednoumlja", rekao je. 

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU

Josip Juratović
1/36

 

Ključne riječi

Komentara 9

AM
AMD------------------------
17:19 25.07.2018.

on sigurno nije dopridonio miru -to nijedan jugoljubitelj nemoze !

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
17:59 25.07.2018.

UDBAS zasluzan za mir ..ahahahahhaha

DU
Deleted user
18:20 25.07.2018.

Boze moj ovi su gori od copavog, kada su u pitanju dodjele medalja. Kakve veze ovi imaju sa Mostarom. Vjerojatno nisu tamo nikada niti bili. Mogli su pokupiti nekoga slucajnog prolaznika sa ulice i prikaciti mu tu nazovimedalju,ili jos bolje da su je objesili o vratu nekog psa lutalice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije