Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Buljević:

'Hrvatska će dati doprinos u pomoći najugroženijim državama na jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti'

Josip Buljević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
01.04.2016.
u 15:54

Na kraju drugog panela ministri obrane potpisali su Pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovao je jučer i danas na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u Beču, Austrija, priopćio je MORH.

Na prvom dijelu sastanka, na kojem su uz ministre obrane CEDC-a sudjelovali i ministri obrane Makedonije, Crne Gore i Srbije, razmijenjeni su stavovi o mogućnostima zajedničkog suočavanja s izazovima migracijske krize na tzv. jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti. U tom pogledu je istaknuto kako je za suočavanje s pojavom migracija potrebno zajedničko i sveobuhvatno europsko rješenje, ali kako su mjere koje se predlažu na razini CEDC-a nužne kao sredstvo trenutnog odgovora.

U svom obraćanju ministar Buljević je istaknuo kako Republika Hrvatska podržava inicijativu za angažiranjem svih raspoloživih potencijala u pružanju pomoći najugroženijim državama na tzv. jugoistočnoj europskoj migracijskoj ruti te kako će Republika Hrvatska u tom pogledu dati svoj doprinos. Također je naglasio kako ova inicijativa unutar CEDC-a, kao i šira europska strategija suočavanja s migracijama, mora biti dopunjena sveobuhvatnim naporima na suzbijanju izvornih uzroka te pojave - djelovanju terorističke organizacije ISIL.

U cilju formuliranja zaključnih zajedničkih stavova ministara obrane CEDC-a o daljnjem smjeru suočavanja s migracijskom krizom, usuglašeno je kako će se do 12. travnja usuglasiti Deklaracija, koja će se zatim uputiti i Visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federici Mogherini, sa svrhom stavljanja rasprave o problemu migracija na jugoistočnom europskom pravcu na dnevni red predstojećih ministarskih sastanaka EU.

Na drugom su panelu ministri obrane CEDC-a i Poljske kao države promatračice raspravljali o daljnjem jačanju suradnje u sklopu Srednjoeuropske obrambene suradnje. Ministar Buljević istaknuo je kako je Srednjoeuropska obrambena suradnja dokazala relevantnost i korisnost, što je osobito važno u vremenima kriza i izazova, koji donose veliki pritisak na našu koheziju i solidarnost.

Govoreći o područjima suradnje ministar je istaknuo vrijednost nove inicijative – uporabe vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje. Naveo je primjere dosadašnje suradnje, posebice na području obuke specijalnih snaga i obuke helikopterskih posada, te istaknuo potencijal za jačanje suradnje i sposobnosti koji pruža Katalog obuke za 2016./2017. država Srednjoeuropske obrambene suradnje koji je izradila Hrvatska.

Na kraju drugog panela ministri obrane potpisali su Pismo namjere o korištenju vojnih sposobnosti u slučajevima katastrofa te opcijama za unaprjeđenje prekogranične suradnje u okviru Srednjoeuropske obrambene suradnje.

Srednjoeuropska obrambena suradnja je inicijativa usmjerena na jačanje suradnje na području obrane država članica: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Poljske kao promatrača.

>> Španjolska strahuje da se migracijski val poslije Balkana ne preseli na zapadni Mediteran

Komentara 2

OK
okus
17:35 01.04.2016.

Makedonija treba najviše pomoci pomozimo joj.

PI
pistaljka
20:00 01.04.2016.

Riječ "ruta" u ovakvom smislu, ne postoji u hrvatskom jeziku. Hrvatska ima predivnu riječ "PUT", a "ruta" čak ne postoji ni u engleskom; istina postoji "route", ali ni takav "route" nam ne treba. Osim toga, ovo nije "migracija", nego invazija, ofenziva ili bolje rečeno davno planirani genocid europskog stanovništva, bar što se tiče Europe, jer nije samo Europa, nego čitav bijeli svijet stavljen pod upitnik. Oni koji poznaju zabranjenu povijest znaju da su velike i moćne civilizacije Egipta, Babilona, Perzije, Grčke i Rima propale na isti način na koji danas svjedočimo propadanje zapadnih civilizacija (Europa, USA, Canada) - bez ijednog ispaljenog metka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije