Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE NA VRHU

Joseph Maguire bit će novi šef Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a

Donald Trump
Reuters/Pixsell
09.08.2019.
u 08:12

NSA je vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu, te je zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Predsjednik Donald Trump najavio je da će sadašnji čelni čovjek Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Joseph Maguire postati novi ravnatelj američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), prenose agencije u petak. 

Američki predsjednik to je najavio na Twitteru pošto je zamjenica direktora te agencije Sue Gordon podnijela ostavku.

 

Maguire će dužnost preuzeti 15. kolovoza, kada Dan Coats, sadašnji direktor agencije koja nadzire civilne i vojne obavještajne službe, napusti dužnost. 

"Admiral Maguire ima dugu i cijenjenu karijeru u vojsci, a povukao se iz američke mornarice 2010.", napisao je Trump na Twitteru o Maguireu koji je od prosinca vodio Nacionalni centar za borbu protiv terorizma.

Coats je pozdravio Trumpov izbor.

Prošli tjedan Trump je odustao od svog prvog izbora, Johna Ratcliffea koji je trebao naslijediti Coatsa, jer taj republikanski kongresmen nema dovoljno iskustva. 

Trump se sukobljavao s Coatsom koji je podržavao procjenu američke obavještajne službe da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump pobijedio svoju protukandidatkinju iz Demokratske stranke Hillary Clinton.

Također je Trump zamjerio američkoj obavještajnoj zajednici analize u važnim pitanjima - od nuklearnog programa Irana do Sjeverne Koreje.

Senator Mark Warner, demokrat na čelu obavještajnog odbora, nazvao je odlazak Sue Gordon "velikim gubitkom" i dodao "Predsjednik Trump opetovano je pokazivao da je nesposoban čuti činjenice koje proturiječe njegovim stajalištima".

NSA je vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu, te je zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu. 

Objedinjava rad čak 17 američkih civilnih i bojnih obavještajnih agencija, među kojima je i CIA.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:38 09.08.2019.

On ce biti acting Director of National intelligence, a ne NSA. Vrsitelj duznosti direktora a ne direktor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije