Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KURDSKE OBITELJI U KARLOVCU

'Još postoji jezična barijera, ali djeca brzo uče. Djeca su ih odlično prihvatila'

U Karlovcu zajednički ručak doseljenih obitelji Kurda kod Medžlisa i Isusovačke službe
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
16.12.2019.
u 19:56

Nakon gotovo pet godina provedenih po izbjegličkim kampovima, najdulje u Turskoj, zatražili su preseljenje u neku od zemalja Europe. Stiglo su 43 osobe od kojih su 23 maloljetne

Zovem se Roja i idem u isti razred s bratom Ahmetom. U školi mi je jako dobro; imam dobru učiteljicu i prijateljice Anu i Anđelu – rekla je 11-godišnja djevojčica na hrvatskom jeziku. A u Karlovac sa svojom obitelji – roditeljima, dva brata i sestrom – došla je prije nepunih mjesec dana i materinji joj je kurdski jezik.

Poslodavci zainteresirani

Njezina, te još devet obitelji – ukupno 43 osobe, od čega 23 maloljetnika – koje traže azil doseljeni su u Karlovac, a kako bi im pokazali dobrodošlicu, Islamska zajednica u Karlovcu, u suradnji s Gradom Karlovcem i Isusovačkom službom za migracije, organizirali su zajednički ručak i druženje doseljenih obitelji s predstavnicima institucija u gradu: od policije, vatrogasaca, HZZ-om, školama, Centrom za socijalnu skrb, bolnicom....

Na druženju je bila i Rojina učiteljica Sanja Ravbar iz OŠ Dragojla Jarnević.

– Sretna sam jer smo u razredu dobili dvoje krasne djece i odlične matematičare. Još postoji jezična barijera, ali djeca brzo uče, a ja poneke riječi pogledam na Google prevoditelju. Radujem se i to što su ih djeca u razredu odlično prihvatila, pomažu im u radu i druže se – kazala nam je učiteljica Sanja Ravbar.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Obitelji koje su doseljene u Karlovac mahom su Kurdi koji su pobjegli iz ratom uništene Sirije, a nakon gotovo pet godina provedenih po izbjegličkim kampovima, najduže u Turskoj, zatražili su preseljenje u neku od zemlja Europe. U Karlovcu, kazali su nam, žele što prije naučiti jezik i zaposliti se.

– Sada je naša hrana i vaša hrana, naš dom je vaš dom, naš grad je vaš grad, naša država je i vaša država. Za vas su otvorena ne samo naša vrata, već i naša srca – poručio je Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, organizator i domaćin zajedničkom ručka organiziranog u Džematu Karlovcu. Dodao je kako je Džemat mjesto gdje se uvijek mogu javiti za bilo koju pomoć i da će im biti spona u što boljoj integraciji.

– Kao što je Isus pristupio svojim apostolima i kao što je Muhamed u vrijeme hidžre pristupio onima koji su ga dočekali u Medini, tako i mi otvorena srca pristupamo obiteljima koje trebaju našu pomoć – dodao je efendija.

Janko Gredelj iz Isusovačke službe za izbjeglice, koja je partner Vladi i MUP-u u projektu doseljenja, kaže kako su obitelji počele učiti hrvatski jezik, a započeo je i projekt prekvalifikacije za muškarce kako bi mogli početi raditi. Mahom je riječ o ljudima koji su prije radili kao krojači, u građevinskim zanimanjima, kao monteri klimatizacije, bravari, a takve poslove traže i u Karlovcu.

Neki od poslodavaca već su pokazali interes za novim radnicima i ocijenili su ih izuzetno vrijednima i zainteresiranima.

– Ovakvo druženje za obitelji iz Sirije organizirano je jedino u Karlovcu, ovakva je dobrodošlica, otvorenost i toplina jedinstven primjer, ohrabrenje obiteljima koje su došle u nepoznatu sredinu gdje se žele uklopiti – kazao je Bermin Meškić, Zirat Islamske zajednice.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Djeca krenula u školu

Pohvalili su i suradnju Grada Karlovca. Naime, Renata Kučan voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje Grada, svaku je obitelj koja je doseljavala, dočekala u njihovu novom domu, a na ručku im je podijelila poklone: slikovnice za djecu, kavu, šećer u kockicama i datulje.

Kazala je da su neka djeca već krenula u školu, neka će uskoro, a omogućen je i upis mališana u karlovačke vrtiće.

Mirjana Pogačić, iz Centra za socijalnu skrb, kazala je da Karlovac ima iskustvo ratnog stradanja, pa to više Karlovčani razumiju želju za mirnim i normalnim životom ovih obitelji.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
20:44 16.12.2019.

Kurdi su uvijek dobrodošli. Narod koji dijeli sudbinu hrvatskog naroda. Stoljećima razdijeljen, raseljen po cijelom svijetu, a sultani iz Turske glavni neprijatelj. A kusaju licemjerje svjetskih moćnika za doručak, ručak i večeru. Želim im svako dobro.

DU
Deleted user
22:45 16.12.2019.

moj jedini uvjet je da poštuju našu državu , našu vjeru i naše običaje... to znači da se djevojčice kad porastu neće zastirati u burke nego normalno družiti s našom djecom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije