Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDSS o Penavi:

'Još jednom je pokazao da je isključivo gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara'

Dragana Jeckov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.10.2019.
u 14:59

Činimo apsolutno sve da već jednom svaki ratni zločinac dobije ime i prezime i da se skine stigma s građana Vukovara koji pripadaju srpskoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se to učini, kazala je Dragana Jeckov

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Boris Milošević danas je ustvrdio da je na sjednici Gradskog vijeća Vukovara propuštena prilika za dijalog i iskorak, te da se "svi bolje razumijemo bez obzira na to koji jezik i pismo koristimo".

Njegova stranačka kolegica Dragana Jeckov dodala je kako smo "još jednom imali priliku vidjeti kako se gradonačelnik Ivan Penava odnosi prema pruženoj ruci vijećnika SDSS-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, tako i prema Statutu vlastitog grada“.

Zapravo, istaknula je u izjavi novinarima u Saboru, još jednom je pokazao kako je on isključivo gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara, a to sigurno nisu pripadnici srpske zajednice.

"Što se tiče spominjanja ratnih zločina u raspravi koja je bila više nego uzavrela, kao i silovatelja koji šetaju ulicama Vukovara, važno je reći da smo mi jako zainteresirani za rješavanje tih pitanja. Činimo apsolutno sve da već jednom svaki ratni zločinac dobije ime i prezime i da se skine stigma s građana Vukovara koji pripadaju srpskoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se to učini", kaže Jeckov.

Vjerujem da će doći vrijeme kada će se u Vukovaru postaviti dvopismene ploče. Ponavljam, ovo je bila pružena ruka povjerenja, mira, tolerancije na području gdje je mirna reintegracija završena 1998. godine, optimistična je Jeckov.

Napomenula je kako je retorika gradonačelnika Penave "apsolutno nije iznenadila", jer "znamo o kome je riječ".

Na pitanje kako će se ova situacija reflektirati na odnose HDZ-a i SDSS-a na nacionalnoj razini Milošević nije htio odgovoriti.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin ocijenio je kako u Vukovaru nema političke volje za rješavanje napetosti i problema između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda.

Na pitanje novinara u Saboru ima li političke volje da se riješi taj problem u Vukovaru, Radin je odgovorio - "ako kažem da ima političke volje, ispast ću stvarno naivan".

"Smatram da političari trebaju biti uzor drugima, a ne loš primjer. Ovo je zapravo emotivna reakcija koja ne samo što se mora odbaciti, nego je to i reakcija koja pokazuje koliko je još taj grad podijeljen, a najviše koliko su podijeljeni lideri u tom gradu, uključujući i gradonačelnika", komentirao je današnju sjednicu Gradskog vijeća Vukovara na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava odbio primiti Statut na ćirilici i bacio ga na pod, okvalificiravši to "velikosrpskom agresijom".

Radin preporučuje vukovarskim političarima da "dođu malo kod nas u Istru i pitaju kako smo se ponašali u prvih četiri, pet godina napetosti nakon rata i kako nismo nikada pokušali maknuti dvojezičnost s ulica i iz gradova bez obzira na to što je rat bio iza nas".

 

Komentara 15

Avatar VinkoL
VinkoL
15:14 18.10.2019.

Srbijanci, pročitajte si ovo više puta: Vladimir Putin je održao govor o nacionalnim manjinama nakon čega je parlamentom odzvanjao petominutni aplauz. Evo što je kazao: “U Rusiji žive Rusi. Bilo koje manjine, u bilo kojem mjestu, ako žele živijeti uu Rusiji, raditi i jesti u Rusiji, trebaju govoriti ruski, i trebaju poštivati ruske zakone. Ako oni vole šerijatsko pravo, onda ćemo ih savjetovati da idu na ona mjesta gdje je to državni zakon. Rusija ne treba manjine. Manjine trebaju Rusiju, a mi im nećemo dati posebne povlastice, ili pokušati promijeniti naše zakone kako bi odgovarale njihovim željama, bez obzira kako glasno viču “diskriminacija”. Ruski običaji i tradicija nisu kompatibilni s izostankom kulture ili primitivnih načina života u većine manjina. Kada časno zakonodavno tijelo razmišlja o usvajanju novih zakona, mora prvenstveno imati na umu nacionalni interes obzirom da manjine nisu Rusi.” Tako se brane nacionalni interesi i interesi naroda.

FI
fiberglas
15:48 18.10.2019.

Kratko i jasno, kada se srbi u Vukovaru odluce reci gdje su zakopani pobijeni Vukovarci koji se vode kao nestali, kada prihvate Vukovar i Hrvatsku kao rodni grad u vlastitoj Domovini, kada se odluce uprijet prstom u sve one za koje u svojim redovima znaju da su bili silovatelj, pljackatori, ubojice jer ( ako su cista obraza! ) prljaju njihov obraz, kada okrenu ledja provokatorima tipa pupovac i milakovic kolar koji zive od tenzija, kada odustanu od vlastitog getioiziranja odbijajuci sjesti s Hrvatima u iste skole i slusati iste predmete kad budu rekli cetnicima vucicu i vulinu da maknu svoje sape s njih i da napokon priznaju da je srbija napala HR,a ne suprotno, tada mozemo reci da moze poceti teci rok u kojem ,vremenom, mozda dodje do neke vrste pomjrbe. Do tada, neema mjesta srpskokm jeziku i cirilici u gradu Vukovaru! Amen!

PR
Princeza
16:20 18.10.2019.

Opet ugrozeni agresori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije