Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONVERZIJA CHF KREDITA

Još jedna presuda u korist potrošača: Banka mora vratiti 400 tisuća kuna

Švicarski franak
Duško Jaramaz/PIXSELL
01.02.2019.
u 10:44

- To je veliko novo ohrabrenje prije donošenja konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije - zaključuju u Udruzi Franak.

Zadarski općinski sud donio je još jednu presudu u korist potrošača, a vezano uz konverziju CHF kredita. Na temelju te prvostupanjske presude, koju je sud donio ove srijede, OTP banka mora platiti 400 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata te moraju platiti i 36 tisuća kuna sudskih troškova.

- Sud je utvrdio da je konverzijom izvršena samo promjena valute kredita, ali da uopće nije izvršeno saniranje nevaljane odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi - stoji u priopćenju Udruge Franak.

Navode i kako je sud 'odlučio da zaključenjem i potpisivanjem Aneksa nisu sanirani razlozi koji su bili razlog ništetnosti konkretne ugovorne odredbe te je utvrdio da prema odredbi članka 326. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima ništetan ugovor, ili njegov dio, ne postaje valjan nakon što uzrok ništetnosti naknadno nestane'.

Sud je također odlučio i da se aneksom ugovora o kreditu uredilo pitanje određivanja kamatne stope isključivo nakon njegova sklapanja, ali se time nije riješilo pitanje preplaćenih kamata u CHF kreditima u prethodno utuženom periodu, a do koje preplate je došlo zbog nepoštena postupanja banaka, navode u priopćenju.

- To je veliko novo ohrabrenje prije donošenja konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije - zaključuju u Udruzi Franak.

Pogledajte i video: Hrvatski apsurdi

Ključne riječi

Komentara 2

FT
feel_the_coruption
12:28 01.02.2019.

To je problem za anemičnog plenkija i pinokija marića lažljivog. Sada brzo složiti neki lex banke zakon da se vrate bankama novci...

LE
LeandroZG
11:27 01.02.2019.

bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije