Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIKANCI U PROBLEMIMA

Još jedan skupi razarač je spreman, no mornarica i dalje ne zna što s njima

Zumwalt
Foto: screenshot/youtube
07.02.2018.
u 14:09

Mornarica je odlučila promijeniti primarne zadatke ovih brodova

Nakon što je prošao posljednja testiranja, razarač USS Michael Monsoor na putu je da se pridruži ostatku američke mornarice. Razarač USS Michael Monsoor pripada klasi Zumwalt i drugi je brod toga tipa.

U planu je izrada još jednog razarača, no budućnost ovih brodova visi u zraku zbog problema s kojima se susrela mornarica.
Zamišljeno je da se razarači klase Zumwalt prikradu neprijateljskim obalama te da gađaju kopnene mete udaljene do 130 kilometara preciznim raketama dalekog dometa.

Problem predstavljaju rakete čija je cijena skočila s 50 tisuća dolara po komadu na čak 800 tisuća, što je neisplativo. Na jednom razaraču nalaze se dva takva topa i upravo su oni bit cijele priče. 

Nije bilo problema samo s cijenom raketa već i s cijenom izrade samih brodova. Prvo je bilo zamišljeno da se naprave čak 32 takva razarača, no ta je brojka kasnije smanjena na samo 3. Ukupan trošak izrade, ali i razvoja ovih triju brodova iznosi čak 23 milijarde dolara.

Zanimljivo je i da se prema prvim planovima na brodovima trebao nalaziti elektromagnetski top (railgun) koji još razvijaju, no entuzijazam oko tog topa splasnuo je u posljednje vrijeme, piše Popular Mechanics.

Čini se da će se Američka mornarica odlučiti za HVP projektile koji mogu doseći brzinu od 5600 milja na sat i srušiti balističke rakete.

Mornarica je odlučila i promijeniti primarne zadatke ovih brodova. Razarači tako više nisu predviđeni za napade na kopnene mete već za potapanje brodova.

Pogledajte i galeriju: Ovo je 10 najmoćnijih vojnih zrakoplova današnjice!

Zumwalt
1/10

Komentara 29

LU
Lujo123
14:34 07.02.2018.

zamislite komedije da se toma horvatinčić domogne ovog čamca!

RO
rotšild
15:41 07.02.2018.

Zatim dolazi 11. rujan 2001. godine, a uništenje Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku je bio dobar izgovor da se dovrši posao. Od 19 navodnih napadača nijedan nije bio iz Iraka i nitko iz Afganistana, a čak 15 ih je bilo iz Saudijske Arabije. Ali SAD nisu napale Saudijsku Arabiju, nego Afganistan. Nesreća Afganistanaca je što je na tom području morao proći plinovod, a talibani to nisu željeli. 1680 kilometara dug plinovod je trebao turkmenski plin iz Dauletabada dovesti do Pakistana, a trebao je prolaziti preko zapadnog Afganistana, odnosno pokrajina Herat i Kandahar. No, plan je tada propao zbog političkih poteškoća koje su uzrokovali talibani. UNICEF potvrđuje da je embargo nametnut Iraku, koji je trajao 10 godina, uzrokovao smrt milijun i pol ljudi, uključujući 500 000 djece, što je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright komentirala "kako je izbor bio težak, ali se isplatilo". No, kada je završen posao u Iraku, koji je počeo invazijom 2003. godine, počinje projekt kolonizacije suverenih arapskih zemalja. Razorena je Libija i sljedeća meta je bila Sirija, gdje rat kojeg su osmislili stratezi projekta "Novi Bliski istok" traje do danas. Jemen je također devastiran, ali Washington sada ne objavljuje rat protivnicima, nego koristi strategiju hibridnog rata u kojem SAD za ostvarenje svojih ciljeva financiraju države i nedržavne aktere, poput islamističkih terorističkih skupina ili ukrajinskih neonacista. U stvari, pod lažnim sloganima širenja demokracije, ci

DU
Deleted user
14:23 07.02.2018.

Taj bi mogli parkitat u Savudriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije