Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tako kaže pravilnik

Još jedan apsurd: 'Šokirala sam se kada sam čula da u tramvaj ne smijem ući s djetetom u kolicima'

tramvaj osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
08.08.2016.
u 12:30

Pravilnik nalaže da se kolica moraju sklopiti i zakočiti, a dijete, zbog sigurnosti, držati u rukama, odnosno u krilu

Apsurdnu situaciju doživjela je 29-godišnja Osječanka prošlog četvrtka u večernjim satima kada je u Donjem gradu u Osijeku, kao i nebrojeno puta dosad, čekala tramvaj s djetetom koje je bilo u kolicima.

– Tramvaj je stao i zamolila sam vozača da mi pomogne unijeti dijete u kolicima, no on je rekao da ga bole leđa i da ne može. Zamolila sam ga da pita nekoga od putnika, no on je rekao da nema što i koga pitati, zatvorio je vrata i otišao. Dočekala sam potom drugi tramvaj i u međuvremenu nazvala GPP gdje sam se šokirala kad sam čula da ja i ne smijem ući s djetetom u kolicima –  ispričala je žena za Glas Slavonije, dodajući da je dugogodišnja korisnica GPP-a i ima mjesečnu kartu te je smatrala da neće biti ni najmanji problem da se tramvajem doveze na željeno odredište.

Nalaže pravilnik tvrtke

Prometnik joj je pojasnio, kaže, da prije ulaska u vozilo mora sklopiti kolica kako to nalaže pravilnik tvrtke. Bila je šokirana, to više što je nebrojeno puta ušla u tramvaj s djetetom u kolicima, a u istoj situaciji svakodnevno je viđala i druge majke s djecom koja su još uvijek u kolicima. Nije joj bilo jasno kako je moguće da GPP inzistira na takvim pravilima jer teoretski, kaže, ne može devetomjesečno dijete držati u rukama zajedno s torbom u kojoj drži potrepštine za dijete, ali i svojom osobnom torbicom te istovremeno sklapati kolica.

– Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni. Ne znam jesam li više šokirana što mi vozač nije želio pomoći ili kad sam čula da onako kako devet mjeseci ulazim u tramvaj više ne smijem ući – ispričala je majka djeteta. 

Isto pravilo i u autobusima

Kako je objasnio Anto Mijić, rukovoditelj Sektora prometa u GPP-u, istina je da pravilnik nalaže da se kolica moraju sklopiti i zakočiti, a dijete zbog sigurnosti držati u rukama, odnosno u krilu.

– Može se dogoditi da kolica nisu zakočena dobro i da jednostavno "odlete" prilikom kočenja tramvaja. Ako je dijete u naručju majke, puno je veća sigurnost i to pravilo vrijedi za sve, no ako netko ne sklopi kolica, vozi se na vlastitu odgovornost. Kad je u pitanju ophođenje vozača, pretpostavljam da ima vozača koji imaju problema s kralježnicom kao profesionalnu bolest, no nije u redu što je otišao i ostavio ženu. Napravio je pogrešku, a inače vozači u 99 posto slučajeva pomažu putnicima pri ulasku i izlasku iz vozila – rekao je Mijić, dodajući da isto pravilo vrijedi i za vožnju u autobusima od kojih samo 12 ima platformu za invalidska, no ne i za dječja kolica.

Komentara 43

LE
LeandroZG
13:38 08.08.2016.

Ni meni se ne svidja sto moram cekat na crvenom na semaforu ali ipak cekam. Svi danas zagovaraju anarhiju, a s druge strane ocekuju da ce drugi drzati pravila i nedaj Boze povrijediti njihovo pravo. Nema prava bez obveza i obrnuto

DU
Deleted user
13:03 08.08.2016.

Tu je jedini apsurd kako je vec ulazila u tramvaj ako postoji takvo pravilo. Ako pravilo dakle postoji , postoji s razlogom. Ako u tramvaju nema osiguranog mjesta I zakacki za osiguranje kiolica - nedajboze pri naglom kocenju nastrada dijetee . I tko bi onda bio kriv? Tu je jedino za osudu neljubaznost vozaca, koji je mogao I ljubazniji biti. Ostalo nije sporno, osim priznanja da su se propisi krsili I prije.

LI
lietuva
13:13 08.08.2016.

U Českoj pri vratima postoji prostor rezerviran za dječja kolica i ostali putnici ga moraju prepustiti majci s djetetom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije