Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROSLAV KUTLE

Još dva postupka protiv simbola tajkunske privatizacije otišla u zastaru

Miroslav Kutle
Foto: STR-8287/PIXSELL
1/3
15.10.2019.
u 18:14

Tužiteljstvu sada preostaje da se u svim tim slučajevima žali, no s obzirom na stav Ustavnog suda u slučaju Sanader, malo je vjerojatno da će im žalbe uroditi plodom

Bio je i ostao simbol tajkunske privatizacije, a već godinama se iz sigurnosti “rezervne” države ruga hrvatskom pravosuđu. On je, naravno, Miroslav Kutle, koji je danas na zagrebačkom Županijskom sudu izborio još dvije pobjede. Naime, optužna vijeća pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić danas su raspravljala o dvjema optužnicama podignutim protiv Kutle i u oba slučaja postupci su obustavljeni zbog zastare.

U jednom slučaju radilo se o djelima počinjenim između 1994. i 1998., u kojima se Kutlu teretilo da je iz Dione izvlačio novac koji je potom drugim poduzećima u sastavu Globus grupe davao kao kredite. U drugom slučaju radilo se o privatizaciji rovinjske Mirne, a kako je djelo počinjeno 1996., tužiteljstvo je zastaru pokušalo premostiti optužbom za ratno profiterstvo. No taj se potez pokazao neuspješnim jer je sud zauzeo stav da optužba za ratno profiterstvo nije dobro obrazložena te da iz spisa ne proizlazi da za tu optužbu ima dokaza. Sličan manevar tužiteljstvo je izvelo i u optužnicama za Gradski podrum i Tisak, u kojima su u lipnju također postupci obustavljeni zbog zastare. Ni u tim postupcima nije bilo dokaza da su Kutline malverzacije bile ratno profiterstvo.

Tužiteljstvu sada preostaje da se u svim tim slučajevima žali, no s obzirom na stav Ustavnog suda u slučaju Sanader, malo je vjerojatno da će im žalbe uroditi plodom. Ispada tako da je Kutle u višegodišnjem boju s hrvatskim pravosuđem izišao kao pobjednik, jer gotovo ni jedan od njegovih mnogobrojnih postupaka nije završen pravomoćnom presudom. Istina, pravomoćno je bio osuđen zbog Gradskog podruma, no prije objave te presude pobjegao je u BiH. Na koncu kaznu nije služio jer je bh. pravosuđe zaključilo da ne može preuzeti izvršenje te kazne jer ono za što je u Hrvatskoj osuđen u BiH nije kazneno djelo. Kutle godinama živi u BiH i bavi se prodajom zdrave hrane.     

Komentara 24

Avatar Grunf
Grunf
18:09 15.10.2019.

veliko BRAVO za RH pravosuđe

ST
Stipan
17:10 15.10.2019.

Čeka se toliko dugo dok ne ode u zastaru ne sako kod ovog kriminalca već i tisuću drugih koje je kriminalna organizacija stvorila. Sramota od sudstva , svih vlada i nazovimo je države .

AN
antonelić
17:06 15.10.2019.

nema to veze što je kutle bio vlasnik brojnih tvrtki ... najvažnije je da je bio osnivač hadezea zajedno sa ostalim barakašima i da se žrtvovao za našu slobodu ... hvala ti miro na svemu ! ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije