Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jorasova udruga protiv 'popuštanja' Hrvatskoj

24.11.2008.
u 16:58

Slovenska populistička udruga "Zavod 25. lipnja 1991", koju vode negdašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik i kontroverzni "borac za južnu granicu" Joško Joras, u ponedjeljak je u izjavi za javnost istaknula kako se protivi inicijativi francuskog predsjedništva EU-a da se ubrzaju pristupni pregovori s Hrvatskom.

Kako se navodi u priopćenju, koje je potpisao Podobnik, izjava kako Hrvatska ne će prejudicirati granicu sa Slovenijom, što bi trebalo omogućiti izlazak iz blokade nekih pregovaračkih poglavlja otvaranje kojih je onemogućila Slovenija, imala bi smisla "samo ako se Hrvatska odmah povuče s dijelova slovenskog teritorija i akvatorija" i ako se povuku "zemljovidi i izjave koje na bilo koji način prikazuju kao hrvatski teritorij i more sve ono što Hrvatska nakon 1991. pokušava prisvojiti na štetu Slovenije".

Uz to Podobnik-Jorasova udruga navodi da bi Hrvatska za slovenski pristanak na otvaranje novih poglavlja u pregovaračkom procesu s Europskom komisijom morala poništiti katastarske i zemljišne knjige u općini Buje. Za te se dokumente u izjavi slovenske udruge navodi da su "krivotvoreni" jer, kako navode, granica između dviju država nije na Dragonji, nego južnije od nje.

"Tražimo da se izbrišu svi prijeporni dokumenti iz materijala koje je Hrvatska priložila za pregovore. Puka pisana izjava da Hrvatska ne će prejudicirati granicu, kakvu predlaže francusko predsjedništvo EU-a, imala bi težinu samo ako se za to najprije opredijeli Hrvatski sabor i potvrdi da će se Hrvatska povući s mora i kopna koje je počela prisvajati nakon osamostaljenja 1991.", navodi slovenska udruga.

Podobnik i Joras u izjavi, koju su prenijeli mediji, a objavljena je i na internetskim stranicama udruge, navode da od predsjednika države Danila Tuerka i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara očekuju da će u srijedu u Zagrebu hrvatskim sugovornicima reći da se "moraju odreći teritorijalnih aspiracija prema Sloveniji". Inače Hrvatska, upozoravaju Podobnik i Joras, ne će moći nastaviti pristupne pregovore o uključenju u EU.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije