Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDARAC

Johnsonu propao i plan da održi prijevremene izbore

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
04.09.2019.
u 22:49

Johnson je rekao da zakon, koji je Donji dom usvojio s 327 glasova za i 299 protiv, "praktički prekida pregovore" s Bruxellesom i "predaje vlast u ruke EU-a".

Britanski zastupnici odbili su prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Za raspisivanje izbora trebala mu je potpora najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv.

Oporbena Laburistčka dala je nalog svojim zastupicima da budu suzdržani.

Zastupnici blokirali neuređeni izlazak

Britanski premijer Boris Johnson predložio je u srijedu raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada nakon što su zastupnici blokirali izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Johnson je rekao da zakon, koji je Donji dom usvojio s 327 glasova za i 299 protiv, "praktički prekida pregovore" s Bruxellesom i "predaje vlast u ruke EU-a".

Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52 posto građana glasalo za izlazak iz Unije.

Premijer je obećao da će izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada ako i nakon izbora ostane premijer.

"Budem li i dalje premijer nakon utorka, 15. listopada izaći ćemo 31. listopada s, nadam se, puno boljim sporazumom", rekao je Johnson tijekom rasprave u parlamentu.

Zastupnici su ranije usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita.

Zakon, koji još treba odobriti Dom lordova, Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Nakon što je zakon prošao, Johnson je predložio izvanredne izbore 15. listopada pa zastupnici o tome trenutno raspravljaju.

"Ovo je zakon bez presedana u povijesti parlamenta, od premijera se traži da se preda u međunarodnim pregovorima. Odbijam to učiniti!", poručio je premijer zastupnicima.

"Parlament nije ostavio drugog izbora nego da građani odluče o tome koga žele za premijera", dodao je.

Male su šanse da njegov prijedlog podrže dvije trećine zastupnika, budući da mu se protivi glavna oporbena stranka Laburisti. 

Rezultati glasanja očekuju se oko 22 sata.

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade. 

"Predaja EU-u"

Johnson je tu pobunu ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji, obećao da nikako neće odgoditi Brexit, koji je predviđen za 31. listopada, i pozvao vođu oporbenih laburista Jeremyja Corbyna da pristane na prijevremene izbore 15. listopada. Za to, međutim, mora dobiti dvije trećine glasova zastupnika.

"Mogu li pozvati vođu oporbe da potvrdi, kada uskoro ustane, da će, ako se usvoji taj prijedlog zakona o predaji, dopustiti ljudima ove zemlje da na izborima 15. listopada izraze svoje mišljenje o onome što on predlaže predati u njihovo ime", rekao je Johnson u parlamentu.

Johnson je rekao da želi postići dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije do summita EU-a 17. listopada i "provesti Brexit". Istaknuo je da vlada bitno napreduje i da će uspjeti ukloniti odredbu o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, tzv. backstop. 

U prilog mu ide odluka škotskog suda da je njegova odluka o suspenziji parlamenta zakonita.

"Ova vlada postići će dogovor s našim prijateljima u Bruxellesu", rekao je Johnson. "Postići ćemo dogovor."

Obračun premijera s parlamentom donijet će u srijedu niz događaja među ostalim i glasovanje o pokušaju da se blokira dogovor, glasovanje o Johnsonovu prijedlogu za izbore i tjedna pitanja premijeru. 

Odgoda izbora?

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. listopada, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoj naum.

Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.

"Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci", rekao je za BBC radio.

"Nećemo plesati kako on svira", rekao je. "Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom."

Protivnici neuređenog Brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata.

Komentara 15

TH
than
23:47 04.09.2019.

Johnsonov pristup brexitu bi bolje odgovarao političaru neke balkanske banana države, nego samoj VB. Pokušao je ispod stola na krajnje podmukao način sve odraditi, a zapravo je ispao obični početnik koji je "naletio" na volej prefrigranim političarima. Nema on kapacitett jednog premijera. Doduše to svi znamo, ali očekivao sam da neće biti ovako "isključiv". Sada će ga uništiti, što opozicija, što dio onih koji su ga podržavali. Na kraju krajeva nitko ne želi bio dio takvog "huliganskog" ponašanja u politici.

XA
xaron
07:13 05.09.2019.

koji kaos. Liči na srpski parlament.

AN
Antitrogloditist
23:38 04.09.2019.

Piši propalo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije