Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borisov kompromis

Johnsonov novi plan za Brexit: Dvije irske granice do 2025.

Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
1/4
03.10.2019.
u 09:14

Johnson ovo predlaže samo kako bi mogao okriviti nekog drugog za “no-deal Brexit” koji mu je jedini cilj, kažu kritičari premijera

Dvije granice na četiri godine – to je okosnica plana za deblokadu Brexita i izlazak iz EU 31. listopada s korigiranim sporazumom o povlačenju, koji se britanski premijer Boris Johnson, nakon što je jučer konačno iznio svoj prijedlog, nada dogovoriti po ekspresnom postupku do kraja mjeseca.

Bez oduševljenja

Sjeverna Irska dobila bi, po tom planu, jedinstveni status: djelomično bi bila usklađena s Europskom unijom, a djelomično s Velikom Britanijom. Dvije granice bile bi: jedna nevidljiva na irskom otoku između Sjeverne Irske i Republike Irske (ili se barem Johnson nada da bi, zahvaljujući tehnološkim rješenjima, bila nevidljiva, premda mu, po običaju, mnogi ne vjeruju) i druga, nova, regulatorna granica na Irskom moru, između Sjeverne Irske i Velike Britanije. Ta regulatorna granica unutar samog Ujedinjenog Kraljevstva bila bi potrebna jer bi Sjeverna Irska, iako bi zajedno s ostalim Ujedinjenim Kraljevstvom izišla iz carinske unije s EU, ostala usklađena s pravilima jedinstvenog tržišta EU. Granica na irskom otoku bila bi carinska granica. A one “četiri godine” u Johnsonovu planu znače da bi sjevernoirski parlament dobio ovlasti da 2025. odluči želi li zadržati takav poseban režim s dvije granice ili želi ući u carinsku uniju s EU ili izići s jedinstvenog tržišta i imati status kao ostali u Ujedinjenom Kraljevstvu.

No, takav Johnsonov plan nije baš dočekan s oduševljenjem. Mnogi su sekptični jer plan ipak podrazumijeva granicu na irskom otoku, premda je od početka projektni zadatak pregovora o Brexitu bio da se pod svaku cijenu izbjegne ponovno pojavljivanje graničnih prijelaza između Irske i Sjeverne Irske, što je dio mirovnog sporazuma iz 1998. koji nitko ne želi narušiti.

Sadašnje rješenje u dogovorenom, ali u parlamentu u Westminsteru triput odbačenom sporazumu o povlačenju UK iz EU predviđa zaštitni mehanizam (tzv. backstop) za Sjevernu Irsku u obliku ostanka cijeloga Ujedinjenog Kraljevstva u carinskoj uniji s EU i ostanka Sjeverne Irske na jedinstvenom tržištu EU. Johnsonov prijedlog to želi promijeniti, a ako EU pristane i parlament to prihvati, Brexit bi se u uređenim okolnostima dogodio 31. listopada i predviđao bi prijelazno razdoblje do kraja 2020., tijekom kojeg za UK sve ostaje isto kao i za vrijeme članstva, no uz pripreme za novo rješenje.

Bivša premijerka Theresa May prije je odbijala mogućnost regulatorne granice između Sjeverne Irske i Velike Britanije, nazvavši to prijetnjom integritetu UK, na što “nijedan britanski premijer ne bi nikad pristao”.

– Ovo je konstruktivan i razuman prijedlog koji je kompromis za obje strane – rekao je premijer Johnson u govoru na konferenciji Konzervativne stranke u Manchesteru. Do kraja dana očekivalo se da njegova vlada pošalje detalje tog prijedloga u Bruxelles. U govoru pokušao je umiriti ostale u EU tvrdnjom da “ni pod kojim okolnostima nećemo imati granične kontrole ni na samoj granici ni blizu nje u Sjevernoj Irskoj”.

– Istodobno, omogućit ćemo cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu da se potpuno povuče iz EU i da od početka kontrolira svoju trgovinsku politiku. Zaštitit ćemo uniju (UK, nap. a.). I da, to je kompromis i za UK – poručio je iz Manchestera. Sve je to upakirao u tezu da će oni koji ne prihvate njegov prijedlog biti odgovorni za kaotičan “no-deal Brexit”, na koji je njegova vlada također spremna.

“Nisu dobri temelji”

Iz Dublina i Bruxellesa, međutim, odmah su počele stizati reakcije nezadovoljstva. Johnsonov prijedlog ocijenjen je neizvedivim u praksi i politički neprihvatljivim.

– Ako je to konačna ponuda, onda je to “no-deal” – rekao je jedan neimenovani europski dužnosnik, citiran prema Timesu. Detalji Johnsonova govora, koji su procurili u jučerašnje izdanje Daily Telegrapha, novina u kojima je premijer bio kolumnist i kućni autor, ocijenjeni su u Dublinu kao zabrinjavajući.

– Ako su izvještaji koje čujemo točni, onda to ne izgleda kao temelj za sporazum – komentirao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Johnson je za jučer, nakon dovršetka ovog izdanja, imao zakazan telefonski razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, tijekom kojeg su se očekivala daljnja objašnjenja. Philippe Lamberts, jedan od najupućenijih europarlamentaraca u pregovore o Brexitu, ponovio je da mu se čini kako Johnson ovo predlaže samo kako bi mogao okriviti nekog drugog za “no-deal Brexit”, koji mu je od početka mandata jedini cilj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije