Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgoda Brexita

Johnson prije slanja pisama molio vođe EU da odgodu odbiju

UK Parliament/REUTERS/PIXSELL
Foto: UK Parliament/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.10.2019.
u 23:06

Prema britanskim medijima, britanski premijer nije poslao jedno, već tri pisma u Bruxelles, ono sa zahtjevom za odgodu bilo je popraćeno telefonskim pozivima

Britanski premijer koji je ranije bio izjavio da bi radije pao “mrtav u jarak” nego poslao Bruxellesu zahtjev za novu odgodu Brexita ipak je poslao takav zahtjev. Ali ga, vjerojatno vođen željom da nekako preživi taj salto mortale, nije potpisao!

Preciznije rečeno, Johnsonova vlada je, nešto prije ponoći na prijelazu subote na nedjelju, poslala tri kontradiktorna pisma u Bruxelles. Jedno, uime premijera, ali nepotpisano premijerovom rukom, kojim se EU obavještava da su silom zakonskih prilika i parlamentarnih procedura ispunjeni uvjeti da Ujedinjena Kraljevina zatraži odgodu roka za izlazak iz EU: umjesto 31. listopada da novi rok bude 31. siječnja. Drugo pismo je zapravo fotokopija tzv. Bennova zakona koji obvezuje britanskog premijera da zatraži odgodu Brexita. I treće pismo, koje je potpisao Johnson i koje je kontradiktorno prvom i drugom jer premijer piše da se protivi odgodi Brexita.

To je pismo Parlamenta

Johnson je bio prisiljen slati pismo sa zahtjevom za odgodu nakon što su mu zastupnici u Parlamentu u Westminsteru priredili zamku i, umjesto da u subotu glasaju prihvaćaju li ili odbijaju novi sporazum o povlačenju iz EU, izglasali odgodu tog glasanja. Dok je slao kontradiktorna pisma, Johnson je telefonski razgovarao s ključnim igračima s druge strane – Donaldom Tuskom, Angelom Merkel i Emanuelom Macronom – i molio ih da ignoriraju zahtjev za odgodu.

– To je pismo Parlamenta, nije moje pismo. Parlament traži odgodu, ne tražim je ja – rekao je Johnson u tim telefonskim razgovorima, citiran prema neimenovanom izvoru iz Johnsonova kabineta koji je to prepričao Sunday Timesu.

– Premijer mora poštovati zakon i stoga je vlada poslala pismo kojim traži odgodu, ali taj zakon ne traži od premijera da promijeni svoju politiku i on ne mijenja politiku. Zakon ne kaže da mora potpisati pismo, kaže da mora poslati pismo – dodao je taj izvor.

Veleposlanici 27 država članica u Bruxellesu su jučer održali sastanak na kojemu su odlučili da će pričekati daljnji razvoj događaja u britanskom parlamentu danas i sutra, prije nego što počnu odlučivati o zahtjevu za odgodu Brexita.

Ipak na istoj strani

Čini se da su EU i Johnson ovaj put na istoj strani – jer ne žele novu odgodu, već žele da se novi sporazum koji je dogovoren ratificira u parlamentima (britanskom i europskom) – a da je britanski parlament taj koji je na suprotnoj strani jer odugovlači.

Johnson planira danas ponovno pokušati privoljeti svoj parlament da glasa o sporazumu o povlačenju, a sutra planira doći u Parlament s izmjenama zakona, što je uvjet koji su mu zastupnici postavili u subotu kad su zaključili da najprije žele da se cijelo zakonodavstvo koje se tiče Brexita promijeni pa će onda glasati o (ne)prihvaćanju sporazuma o povlačenju. No, kao što su “bušili” premijera amandmanima, od kojih je jedan potpuno poremetio Johnsonove planove za subotu, tako najavljuju da će ga zapljusnuti novim amandmanima, od kojih će jedan, kako je jučer najavio laburist Keir Starmer, propisati raspisivanje novog referenduma o Johnsonovu sporazumu o Brexitu. S obzirom na to da su laburisti u dosadašnjim glasanjima dokazali da mogu okupiti većinu protiv Johnsona, moguće je i da takav amandman ovih dana prođe i da Britanci zaista idu na novi referendum.

Ključne riječi

Komentara 2

NL
ne_lupetaj
18:22 21.10.2019.

Njegova molba za odgodu je nevazeca jer nije potpisana. On ju nije potpiso.

AA
aabbcc
00:19 21.10.2019.

Posteno ! s obzirom da vodje EU nisu imale pravo glasa niti izaci na referendum ! : ), pa neka sada glasaju o izlAsku VB. !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije