Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Johnson&Johnson

Problemi s cjepivom, testirani razvio ‘neobjašnjivu bolest’

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa
Davor Puklavec/PIXSELL
13.10.2020.
u 20:02

Johnson&Johnson privremeno zaustavio kliničko testiranje cjepiva protiv korone

Jedna od važnijih globalnih vijesti vezanih za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa, odnosno njime izazvane bolesti COVID-19, privremena je obustava treće faze kliničkog testiranja kandidata za cjepivo korporacije Johnson&Johnson, odnosno njezine podružnice Janssen. Kompanija je to objavila u priopćenju na svojim stranicama navodeći kako je privremeno obustavila testiranje zbog neobjašnjive bolesti jednog od testiranih. Moraju biti oprezni, ali to ne znači da su problemi takvi da će morati obustaviti razvoj.

Velika očekivanja

Johnsonovo cjepivo jedno je od onih u čiji je razvoj novac uložio i EU sklopivši predugovor o narudžbi 200 milijuna doza, uz mogućnost da zemlje članice tu količinu mogu povećati na 400 milijuna doza. Dogovor je sklopljen prije tjedan dana. Kompanija je uz količine za EU namjeravala ostalim zemljama ponuditi još 500 milijuna doza negdje sredinom sljedeće godine, za kada je planirano da se razvoj cjepiva dovrši i ispune svi regulatorni uvjeti za njegov plasman. Podsjetimo, prije nekog vremena obustavljeno je i testiranje cjepiva koje razvijaju sveučilište Oxford te AstraZeneca. Molekularni biolog sa sveučilišta ETH u Zürichu prof. dr. sc. Nenad Ban kaže da je cjepivo korporacije Johnson&Johnson s velikim očekivanjima ušlo u treću fazu ispitivanja prije manje od mjesec dana.

VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

– Testiranje bi trebalo uključivati čak 60.000 odraslih ljudi koji su se dobrovoljno prijavili. To je jedno od četiri cjepiva koja američka administracija podržava u nadi da će se obećavajući rezultati moći objaviti već prije američkih izbora početkom studenoga. Na žalost, jučer smo čuli vijest da je ispitivanje zasad prekinuto jer su se jednom od sudionika pojavili simptomi koji bi mogli biti nuspojava cjepiva. To cjepivo dobiva se istom metodom, koristeći se inertnim adenovirusom koji nosi SARS-CoV-2 protein, kao i cjepivo koje razvija Oxfordsko sveučilište s kompanijom AstraZeneca. S obzirom na to da je razvijanje oxfordskog cjepiva prije nekoliko tjedana zasad zaustavljeno zbog toga što su se kod jednog pacijenta pojavili neurološki problemi, sada se postavlja pitanje kakve simptome ima osoba cijepljena sličnim cjepivom koje razvija Johnson&Johnson. Ako su simptomi slični, to može opravdati ozbiljne sumnje da takva vrsta cjepiva neće uzrokovati nikakve štetne posljedice. Što bi dramatično usporilo razvoj cjepiva koja su temeljena na toj tehnologiji – oprezan je dr. Ban.

Razvija se još cjepiva

Kada se govori o cjepivu koje se razvija na temelju tehnologije mRNK, odnosno glasničke RNK, zasad se čini da razvoj tih cjepiva ide dobro, ali naš znanstvenik ne bi žurio s optimizmom jer se radi o neprovjerenoj tehnologiji.

– Veliki je nedostatak tih cjepiva to što će vjerojatno trebati više nego jedna doza da bi se razvio imunitet – rekao je dr. Ban.

Komentara 9

OB
Oblivion
07:57 14.10.2020.

Zašto bi dali cjepivo u javnost kad na svemu ostalome zarađuju 100x više?

DU
Deleted user
07:46 14.10.2020.

Fino su složili covid, nemoš mu ništa......

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:39 13.10.2020.

Koliko će takvih nuspojava pa i smrti biti nakon cjepiva. Ali naravno, neće biti od cjepiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije