Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potkupljuju se političari

John Kerry: Korupcija ugrožava interese građana na Balkanu!

john kerry
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2014.
u 13:27

Interesi građana ondje su ugroženi zbog korupcije i interesa moćnika. Koristi se novac da bi se potkopala opozicija, kupuju se medijske kuće i potkupljuju političari. Slabe pravna neovisnost i prava nevladinog sektora, kazao je Kerry.

Na Konferenciji o globalnoj sigurnosti u Münchenu raspravljalo se o stanju u Ukrajini, ali i o Srbiji i Kosovu. Američki državni tajnik John Kerry dao je, javlja 24sata, procjenu stanja na Balkanu.

- Svjedoci smo uznemirujućeg trenda u mnogim dijelovima srednjoistočne Europe i Balkana. Interesi građana ondje su ugroženi zbog korupcije i interesa moćnika. Koristi se novac da bi se potkopala opozicija, kupuju se medijske kuće i potkupljuju političari. Slabe pravna neovisnost i prava nevladinog sektora - kazao je Kerry.

HRT pak ističe kako je Kerry razgovarao i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javadom Zarifom uoči pregovora na kojima će se od 18. veljače u Teheranu raspravljati o trajnom rješenju iranskog nuklearnog programa. Kerry je istaknuo važnost pregovaranja u dobroj vjeri s obje strane. Smatra da Iran treba ispuniti svoje obveze temeljem zajedničkog akcijskog plana te dodao da će SAD zadržati postojeće sankcije.

>>Nećete vjerovati što je Kerry poklonio Lavrovu!

Komentara 12

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
13:45 02.02.2014.

Pa to znami i sami. Koliko će Kerry dati novaca da se te stvari riješe? Da nije bilo Masrshallovog plana Europa nikad nebi bila to što je danas, a u pozadini su bili samo novci. Ko što bi rekli .... pogurni me sa 100 eura. Dalje znam i sam.

IR
irani.
19:32 02.02.2014.

Ovi komentari (s jednim izuzetkom|) su tipicni za hrvatsku borbu protiv korupcije: -Deri se glasno, -ne ucini nista, -napadaj svakoga tko ukaze na korupciju.

Avatar DonLon
DonLon
14:32 03.02.2014.

Danas objavljen izvjestaj o korupciji u EU, svaka zemlja posebno. Nemam vremena, pa sam ubacio u Google Translate: Hrvatska je učinila znatne napore u posljednjih nekoliko godina kako bi poboljšala svoj ​​okvir za borbu protiv korupcije . Međutim , činini se da postoji više naglasak na represiju korupcije , za razliku od prevencije . U ovom izvješću ,Europska komisija predlaže da se Hrvatska trebala razviti kodekse ponašanja za izabrane dužnosnike na središnjoj i lokalnoj razini s odgovarajućim alatima odgovornosti , provesti značajne provjere deklaracija imovine i sukoba interesa državnih dužnosnika , te uspostaviti učinkovit mehanizam za sprječavanje korupcije u državnim tvrtkama i državnom kontrolom . Osim toga ,Komisija predlaže da Hrvatska implementira strategiju za sprječavanje korupcije u javnoj nabavi , uključujući s obzirom na zdravstveni sektor , te osigurava mehanizme zaštite za zviždače koji prijavljuju slučajeve korupcije . Uz analizu stanja u svakoj državi članici EU-a ,Europska komisija također je predstavio dva opsežna ispitivanja javnog mnijenja. Više od tri četvrtine europskih građana , a 94 % Hrvata , slažu se da je korupcija raširena u njihovoj domovini . Četiri posto Europljana , a šest posto Hrvata , kažu da su pitali i očekuje se da će platiti mito u posljednjih godinu dana . A 81 % hrvatskih tvrtki vjeruju da favoriziranje i korupcija otežavaju poslovne konkurencije u Hrvatskoj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije