Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hep - DIOKI

Ježić pet mil. eura neće uplatiti dok presuda ne bude pravomoćna

robert ježić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
17.12.2013.
u 21:22

Iznos koji je MOL kao mito dao Sanaderu, Ježić, koji se liječi u Švicarskoj, nije dužan vratiti prije pravomoćnosti presude

Robert Ježić, bivši vlasnik DIOKI grupe, teško je bolestan i na liječenju je u Švicarskoj, stoga je u zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno pripremno ročište u predmetu HEP - DIOKI, u kojem su optuženi bivši premijer Ivo Sanader, Ježić, te Ivan Mravak, bivši čelnik uprave HEP-a.

Dvaput operiran

Od procesa zasad neće biti ništa jer je pripremno ročište, na kojem se treba odrediti datum suđenja, odgođeno za 20. svibnja 2014. Ježić je dvaput operiran i nije sposoban za raniji dolazak na sud, što je potvrdio i sudski vještak.

U Optužnici za aferu HEP - DIOKI Mravka se tereti da je na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevim tvrtkama, tako da je HEP DIOKI grupi davao struju jeftinije od tržišne cijene, a na Sanaderov poticaj Ježiću je dao i pozajmicu od 15 milijuna kuna. Tužiteljstvo drži da je HEP oštećen za oko 3,8 milijuna kuna. Iako se Ježić, krunski USKOK-ov svjedok protiv Sanadera u slučaju Ina - MOL, lani krajem listopada sucu Ivanu Turudiću obvezao da će u roku od 30 dana na račun suda uplatiti pet milijuna eura, koje je, prema presudi, MOL uplatio kao mito Sanaderu, to još nije učinio. Očito to i neće napraviti prije pravomoćnosti presude, što i ne mora, niti mu sud može naložiti da novac uplati prije pravomoćnosti presude.

Ježić je lani sucu Turudiću kazao da je novac na računu njegove tvrtke Dioki holding, a sjedište joj je u Zugu. Ako presuda u predmetu Ina - MOL i Hypo u kojem je Sanader osuđen bude pravomoćna, tada se 5 milijuna eura može skinuti ovrhom s računa Ježićeve tvrtke. Do tada to što Ježić nije uplatio pet milijuna eura samo po sebi ne znači ništa za predmet Ina - MOL.

To ne utječe na presudu

– To što Ježić nije uplatio novac za opstojnost presude nije važno. Postupak oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom nema nikakvog utjecaja na samu presudu – kaže jedan pravni stručnjak.

Inače, u poslovnim knjigama Ježićeva Dioki holdinga registrirana su potraživanja RH od 5 milijuna eura.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije