Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kiša i dalje pada

Jezero Petnja prijeti Slavonskom Brodu, Orljava probila nasip

josipović (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
Autori: bk/VLM, mf/VLM, vm/VLM
02.06.2010.
u 10:04

- Najvažnije je da nitko nije stradao, rekao je predsjednik Josipović. Premijerka Kosor bila je u šoku: - Ovo je strašno! Vlada će svakako pomoći.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor obišli su u srijedu Slobodnicu, mjesto pokraj Slavonskog Broda, iz kojega su zbog nabujalih voda i obilnih kiša jučer evakuirani stanovnici.

Voda koja je jučer prodrla u najugroženije kuće uništavajući sve pred sobom danas se povukla, ali tek se sada vide pravi razmjeri štete.

>> Osim poplave Brođanima prijete i klizišta, u pomoć poslana vojska

>> U Babinoj Gredi proglašeno izvaredno stanje zbog poplave

>> Potop u Slavoniji: Bujica im odnijela sve uspomene

>> Sami kopaju kanale, a iz kuća ne izlaze bez gumenih čizama

- Najvažnije je da nitko nije stradao. Štete se moraju sanirati, očekujem da se situacija normalizira što prije. Solidarnost je potrebno pokazati upravo u slučaju ovakvih katastrofa, izjavio je predsjednik Josipović okupljenim novinarima.

Sličan stav imala je i premijerka Kosor koja je u Slobodnicu stigla 15-ak minuta nakon Josipovića. Vidno potresena zatečenim stanjem, premijerka je obećala pomoć ljudima čije su kuće stradale u poplavi.

- Ovo je strašno! Vlada će svakako pomoći, potrebno je prije toga procjeniti štete koje su nastale, a osobno ću se pobrinuti odmah po povratku u Vladu da se ovaj kanal očisti, izjavila je premijerka Kosor.

Ipak, iako je izlijevanje kanala zaustavljeno, situacija u Slobodnici daleko je od idealne.

Kiša i dalje pada nad Brodskim Posavljem, a situacija postaje kritična na području Lužana, dvadesetak kilometara od Broda, gdje se počela izlijevati rijeka Orljava. Kućama uz samu rijeku prijeti potop, a stanovnici naselja pokušavaju zaustaviti izlijevanje gradnjom zečijih nasipa.

Ipak, najveća prijetnja Brodskom Posavlju leži u akumulacijskom jezeru Petnja desetak kilometara sjeverno od Slobodnice i Sibinja. Razina 4000 m2  velikog umjetnog akumulacijskog jezera najviša je u njegovoj povijesti, a ako popusti brana ili se voda počne izlijevati preko nje, poplavit će sva naselja prema Slavonskom Brodu, od Sibinja do Slobodnice. A kiša i dalje pada...

Orljava kod Pleternice probila nasip, ubrzano se grade 'zečji nasipi'
Orljava je nadomak Pleternice probila nasip i voda se razlijeva prema željezničkoj pruzi, prigradskom naselju Gradac i Ulici Kralja Zvonimira. Ubrzano se grade 'zečji nasipi' kako bi se pokušala zaustaviti.

 Župan Marijan Aladrović proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele Požeško-slavonske županije.

- Djelatnici Hrvatskih voda, Hrvatskih željeznica, policija, djelatnici gradskog Komunalca i sami građani ubrzano rade, a u pomoć su nam došla i vatrogasna društva iz naselja s pleterničkog područja te DVD iz Kutjeva. Prokopana su dva kanala koja bi trebala odvesti vodu dalje od kuća - rekla je dogradonačelnica Antonija Jozić.

Trenutni vodostaj Orljave je 522 centimetra no, kiša pada bez prestanka što dodatno otežava stanje na pleterničkom području. Taj kraj, kao i područje općine Čaglin, obišli su i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i požeškoslavonski župan Marijan Aladrović.

Vinkovčani dežurali cijelu noć kako Bosut ne bi probio nasip
Stanovnici Lovretićeve ulice, u širem središtu Vinkovaca, prošlu noć su probdjeli dežurajući kako Bosut ne bi probio zečji nasip što su ga u dužini od 200 metara sagradili u utorak navečer.

- Voda je ušla u podrume nekoliko kuća, ali sada s jednom velikom i tri manje crpke izbacujemo vodu pa više ni cesta nije pod vodom. Razina vode se unazad nekoliko sati podigla dva centimetra i ako kiša ne stane, morat ćemo se i dalje boriti protiv nabujale vode. Sada je ispred naših kuća prema Bosutu voda visine 20-ak centimetara - kaže Zlatko Adžić, stanovnik Lovretićeve i jedan od glavnih branitelja kuća od vodene stihije koja je, čini se, oko 11 sati ipak malo posustala jer je kiša napokon stala.

Vinkovčanin, zaljubljenik i dobar poznavatelj Bosuta, dr. Tugomil Štefanić (81) kaže kako ne pamti da se Bosut izlio iz svog korita jer je to uvijek bila mirna rijeka koju se nekada, za ljetnih mjeseci, moglo pregaziti.

Do 90-ih vodostaj Bosuta bio od 50 do najviše 100 centimetara, a poslije, kada je u ratu srušena brana, prosječni vodostaj je 140 do 150 centimetara.

-  Od 1952. sam gotovo svakodnevno na Bosutu i mislim da poznajem dobro sve njegove ćudi, ali ne sjećam se da je ikada vodostaj bio kao jučer i danas, 234 centimetra. Samo u nekoliko dana porastao je 30-ak centimetra, a to se valjda nikada nije dogodilo. Iako imam godina, ne pamtim da je Bosut ikada poplavio, a evo i to sam ovih dana doživio - kaže dr Štefanić.

Djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede, vatrogasci i stanovnici nastavili su popodne dežurati na zečjem nasipu u Lovretićevoj ulici gdje se Bosut izlio u dužini od oko 300 metara i prijeti okolnim kućama. Neprestano radi moćna crpka koja ispumpava vodu iz poplavljenih dvorišta gdje su ulazi u podrume osigurani naslaganim vrećama s pijeskom.

Među poznavateljima prilika na Bosutu može se čuti kako bi krivac za izlijevanje Bosuta na dijelu gdje prolazi kroz Vinkovce moglo biti veliko poljoprivredno poduzeće PIK Vinkovci, dio koncerna Agrokor.

- Mislimo da je PIK dogovorio s Vodoprivredom zuatvaranje ustave kod vikend naselja Trbušanci kako bi se u Bosutu akumuliralo dovoljno vode za navodnjavanje PIK-ovih površina gdje uzgajaju povrće koje treba puno vode. Već neko vrijeme mi koji živimo uz Bosut zamjetili smo da je vodostaj neuobičajeno visok za ovo doba što nas je iznenadilo. Ove kiše koje padaju nekoliko dana "prelile su čašu" i voda se morala preliti - objašnjava stanovnik Lovretićeve.

Među branitelje u Lovretićevoj primljena je s olakšanjem vijest kako su Hrvatske vode kontaktirale s Vodama Vojvodine i dogovorile otvaranje brane u mjestu Bosut u Vojvodini gdje se Bosut ulijeva u Savu. Na tom mjestu su velike crpke koje prebacuju vodu iz Bosuta u Savu jer je razina Bosuta niža, ali to će omogućiti odlazak vode s vinkovačkog područja.

Nekoliko sati nakon otvaranje brane, u Vinkovcima će se osjetiti jer razina vode neće rasti. Kako nam je oko 19 sati potvrdio Zlatko Adžić iz Lovretićeve, razina razlivenog Bosuta je već dva sata nepromijenjena što znači da je brana otovrena i budi nadu da će uskoro početi i povlaćenje vode, a to znači i mirniju noć za branitelje.

Komentara 36

KU
kumajela
12:10 02.06.2010.

sad će to Jusipović riješit uz pomoć kosorice. Što ne stoje doma i neka prestanu ometati ekipe u radu.

Avatar tetak
tetak
12:47 02.06.2010.

Jezero Petnja je zaista katastrofična prijetnja. Znam, jer mi je nekad omiljena trasa za bicikl bio uspon do jezera, a ponekad i kupanje. Ne daj Bože da se desi pucanje brane jer posljedice su nezamislive. A ti.....\" vidimSKOJ\"...ili što bi bi kuma kazala \"nevidištiništa\"......trebao bi nešto i raditi, a ne vječno \"seruckat\" po forumu !!!!!!1 _______________________________________ Lijepi pozdrav tebi draga KumoJelo !

MM
mmile
11:19 02.06.2010.

Ovo nažalost nemože riješiti ni svemogući župan.Iako je iz Pleternice.Inače, čovjek je sagradio 4 sportske dvorane i 6 područnih škola za 365 dana svoga mandata.Tako je bar objavljeno u plaćenom oglasu u Večernjem listu.Pa neka glupi narod čita, samo eto i papir trpi svašta. A i 112 je sad prezaposlen, za razliku od ostatka godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije