Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest

Jesu li u podrumu kuće otkrili tangaru?

'08.04.2010., Sibenik - U prizemlju obiteljske kuca u samom sredistu Sibenika koja je iz 14.stoljeca pronadjena neka arholoska otkrica(tangara) Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
09.04.2010.
u 10:30

Pri uređenju poslovnih prostorija otkrivena su tri neobična udubljenja različite veličine i cisterna ili uljanica od 1500 litara. Bračni par Zaninović otkrio je srednjovjekovnu radionicu, vjerojatno za bojenje odjeće, tangaru.

U prizemlju privatne kuće u Šibeniku na Gorici prilikom uređenja poslovnog prostora supruzi Jagoda i Zvonimir Zaninović otkrili su srednjovjekovnu radionicu, vjerojatno za bojenje odjeće, tangaru. Jagoda i Zvonimir Zaninović otkrili su tri udubljenja različite veličine i veliku cisternu ili uljanicu, obujma oko 1500 litara.

- Još ne znamo što smo točno iskopali. Udubine se nalaze u dijelu kuće sagrađene u 14. stoljeću za koju govore da je bila kula starih gradskih zidina, odnosno jedan od sporednih ulaza u stari grad Šibenik - kazala je Jagoda Zaninović, vlasnica kuće, inače arhitektica.

Ističe da su odmah pozvali arheologe i konzervatore, koji su otkriće samo fotografirali i dokumentirali.

- Nažalost, ni oni nisu znali reći što smo otkrili, pa smo pomoć potražili u Splitu. Naime, Ivo Babić, profesor s Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, misli da smo otkrili rijetku tangaru. Tako je zaključio na osnovi ostataka crvene boje koja je nađena u jednom od udubljenja - dodaje Jagoda Zaninović.

Inače, cijela je Dalmacija u to vrijeme imala samo tri radionice za bojenje, ali ni jedna nije očuvana. Stoga možda baš ovo otkriće baci potpuno novo svjetlo na taj neistraženi dio povijesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije