Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINA ILI TORPEDO?

Jesu li Sjevernokorejci potopili južnokorejsku korvetu?

krma Cheonana
AFP
22.04.2010.
u 19:01

Za brod južnokorejske ratne mornarice Cheonan koji se prepolovio i potonuo 26. ožujka smatralo se da je naletio na staru minu iz rata, ali postoji i mogućnost da ga je Sjeverna Koreja potopila torpedom.

Korveta PCC-772 Cheonan slomila se na dva dijela i potonula 26. ožujka 2010. tijekom plovidbe u vodama oko otoka Baengnyeong na granici dviju Koreja. Prvo je smatrano da je 1200-tonski brod naletio na neku od mina zaostalih iz Korejskog rata (1950.-1953.), jer se brod slomio na takav način da je isključena mogućnost eksplozije u unutrašnjosti broda ili raspada metalne oplate.

Brodolom je preživjelo 58 članova posade, za 38 se zna da su poginuli i njihova su tijela nađena, a osmorica se vode kao nestali. Olupina krme izvučena je iz vode, a uskoro bi trebao biti izvučen i pramac nakon čega će biti lakše utvrditi točan uzrok brodoloma.

No jedan dobro obaviješteni vojni izvor tvrdi da je Cheonan gotovo sigurno potopljen sjevernokorejskim torpedom:

- Podmornice Sjeverne Koreje naoružane su teškim torpedima od 200 kg. Procjena je vojnih obavještajaca da je Sjever napao teškim torpedom. Vojni obavještajci izvijestili su Plavu kuću (rezidenciju predsjednika) i ministarstvo obrane odmah nakon potonuća da je to zasigurno djelo sjevernokorejske vojske.

No, čak i kad bi to bilo zbilja utvrđeno, teško da bi se s time izašlo u javnost jer oružani sukob koji bi to zasigurno izazvalo ne samo da bi naškodio gospodarstvu Južne Koreje, koje se upravo oporavlja od krize, nego bi i pogodovalo popularnosti diktatora Kim Jong Ila u Sjevernoj Koreji i možda ga čak i ponukalo da ispali projektile na Južnu Koreju i Japan; u dometu njegove topničke paljbe je oblast Seoula, u kojoj živi polovica od 49 milijuna Južnokorejaca.

Sjever je navodno pojačao svoje napore infiltriranja podmornica i planove da napadne Jug nakon što je Seoul razoružavanjem uvjetovao daljnju isplatu pomoći Pyongyangu od oko milijardu dolara godišnje, više od pet posto bruto nacionalnog dohotka Sjeverne Koreje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije