Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJEŠTANI TRAŽE ISTRAGU

Indijci optužuju Amerikance: Nuklearna naprava odgovorna je za katastrofalnu poplavu

Rescue operation outside a tunnel after a part of a glacier broke away, in Tapovan
Foto: ANUSHREE FADNAVIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.02.2021.
u 18:37

"Mislimo da su uređaji imali ulogu u tome. Kako se ledenjak može odlomiti usred zime? Vlada mora istražiti i pronaći uređaje", rekao je Sangram Singh Rawat, predstavnik sela Raini

Mještani pogođeni katastrofalnom poplavom u Indiji vjeruju da je poplavu izazvala nuklearna naprava koju su američki špijuni za vrijeme Hladnog rata postavili na Himalaje. 

Podsjetimo, nakon što se prije dva tjedna na sjeveru Indije odlomio dio himalajskog ledenjaka, probio je branu i izazvao poplavu u kojoj je smrtno stradalo oko 200 ljudi, uništeni su domovi, mostovi, ceste, a mnogi su stanovnici bili evakuirani.

"Mislimo da su uređaji imali ulogu u tome. Kako se ledenjak može odlomiti usred zime? Vlada mora istražiti i pronaći uređaje", rekao je Sangram Singh Rawat, predstavnik sela Raini, prenosi Daily Mail.

Šezdesetih godina SAD su surađivale s Indijom na postavljanju nadzornih uređaja u planinskom lancu radi špijuniranja kineskih raketnih testiranja. U listopadu 1965. skupina od 18 iskusnih američkih i indijskih penjača nosila je sedam kapsula plutonija teške 5 kg i opremu za nadzor na Nandu Devi, drugu najvišu planinu u Indiji.

Misija, koju je provodila CIA u suradnji s indijskim obavještajnim uredom, namjeravala je postaviti uređaje za prisluškivanje na vrh planine koja se nalazi na granici s Kinom. Stvari su pošle po zlu kada je mećava prisilila penjače da se povuku prije nego su stigli na vrh te ostave uređaje na platformi na planini koja nije bila predviđena.

Ostavljena oprema sastojala se od gotovo gotovo 2 metra duge antene, dva radiokomunikacijska uređaja, agregata i sedam plutonijevih kapsula. Prtljaga je bila teška oko 57 kg i penjači su odlučili ostaviti ju kako bi sebe spasili. Sljedećeg proljeća vratili su se na planinu kako bi je izvukli na vrh, ali nigdje nisu mogli pronaći uređaje. Od tada nije pronađena, unatoč brojnim misijama tijekom godina.

Nanda Devi bila je čak zatvorena za strane ekspedicije sve do 1974. godine zbog straha da će špijunska oprema biti pronađena i korištena.

Manmohan Singh Kohli, penjač koji je vodio ekspediciju indijskog tima, rekao je da je zaliha plutonija "otprilike upola manja od atomske bombe bačene na Hirošimu".

Komentara 4

40
402
23:17 22.02.2021.

Sugdje ima idi..a pa i u Indiji.A da za to okrivite svoje sluzbe koje su to dopustile i vjerojatno trazile,.

TT
TTjac
20:41 22.02.2021.

CIA je definitivno glavni svjetski zločinac. Svi ostali skupa nisu im do koljena.

ST
Startrack
20:57 22.02.2021.

Amerikanci koce drugi. Nijedna druga nuklearna sila nemoze bit. Atoje zato jer jedini Amerikanci i Njemci placaju odstetu svemu i svakomu. Nordijci su krava muzara ove planete. Jel iko ikad dobio banke od onoga aviona stosu ga rusi srusili uli u Ukrajini? A evo boing placa 2,5 milijarde za dva aviona stosu pala. Znaju indijci koje krava muzara. Platise li Rusi, Srbi, Kinezi ikad ikome ista. Niko zute banke nije vidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije