Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzdržano o potpori građana

Jesu li dvije inicijative za referendum uspjele? Ishod neizvjestan

NAROD NIJE SUSPEKTAN; suspektni mogu biti oni koji narod vode i koji se na narod pozivaju, a misle samo na sebe i na svoje interese
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
27.05.2018.
u 23:00

Rok za prikupljanje potpisa o referendumima za promjene izbornog zakona i otkazivanje Istanbulske konvencije istječe u ponoć

Još nam malo nedostaje da uspijemo. Želite li i vi potpisati te tako pomoći? – prilazeći ljudima na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i na Glavnom kolodvoru zapitkivali su proteklog vikenda i mlađi i stariji volonteri dviju referendumskih inicijativa pozivajući ih na štandove na kojima su se prikupljali potpisi.

U ponoć dvjema građanskim inicijativama – “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” – istječe dvotjedni rok za prikupljanje potpisa o raspisivanju referenduma kojima bi se tražilo referendumsko izjašnjavanje građana i građanki naše zemlje o otkazivanju Istanbulske konvencije te o promjenama izbornog sustava.

Knjige potpisa šalju u Zagreb

A jesu li obje inicijative uspjele skupiti potrebnih 374.740 potpisa (odnosno 10% od ukupnog broja birača u Hrvatskoj) nije se znalo danas.

– O brojkama još ne možemo govoriti. Zadnji je dan i svi su još koncentrirani na prikupljanje potpisa – kratko nam je jučer poslijepodne kazala čelnica udruge “U ime obitelji” Željka Markić uzvraćajući nam na pitanje vezano za inicijativu “Narod odlučuje”, dodavši da će se danas znati kada će ta inicijativa sazvati konferenciju za medije na kojoj će se obznaniti konačan broj prikupljenih potpisa.

– Ljudi cijeli vikend punom parom rade na prikupljanju potpisa tako da nam posao njihovog prebrojavanja tek predstoji. Čim istekne rok za potpisivanje, knjige s potpisima iz cijele Hrvatske počet će se slati u Zagreb gdje će biti obavljeno konačno prebrojavanje potpisa. Vjerujem da bismo u srijedu javnost mogli obavijestiti o konačnom broju prikupljenih potpisa. A mi očekujemo, nadamo se i vjerujemo da ćemo imati dovoljan, odnosno potreban broj potpisa – rekla nam je također jučer poslijepodne koordinatorica inicijative “Istina o Istanbulskoj” Kristina Pavlović navodeći da su u petak imali više od 300.000 prikupljenih potpisa ne uzimajući u obzir sve podatke jer oni iz niza manjih mjesta do tog trenutka nisu bili ni stigli.

Razne opstrukcije

Znači, sredinom tjedna moglo bi se znati jesu li i jedna i druga referendumska inicijativa uspjele u svojem naumu ili su doživjele poraz. Podsjećamo, građanska inicijativa “Narod odlučuje” pod geslom “šest mjera za pravedniji izborni sustav” zalaže se za promjene koje uključuju: tri preferencijska glasa bez praga, pravedniji raspored izbornih jedinica, elektroničko i dopisno glasovanje, sniženje općeg izbornog praga na 4%, smanjenje broja saborskih zastupnika (najmanje 100, a najviše 120 zastupnika) i ravnopravnost zastupnika manjina s drugim zastupnicima.

A građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” tražila je potporu za raspisivanje referenduma o tome da Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju te o tome da Sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Sabora ili povlačenju iz njih. Tijekom protekla dva tjedna predstavnici obiju inicijativa žalili su se na razne opstrukcije prikupljanja potpisa u velikim gradovima. Najavili su i ustavnu tužbu protiv Rijeke i Samobora te tužbe protiv Zagreba i Osijeka. Ljutiti su i na Ministarstvo uprave.

NAROD NIJE SUSPEKTAN; suspektni mogu biti oni koji narod vode i koji se na narod pozivaju, a misle samo na sebe i na svoje interese
1/8

Komentara 143

JU
juma
23:48 27.05.2018.

Svicarska 100 dana za 55 tisuca potpisa. Hrvatska 15 dana za 375 tisuca potpisa. Napomena, Svicarska ima 2 puta vise stanovnika. Jednostavnije u Hrvatskoj treba potpisati svaki 11 stanovnik, a u Svicarskoj svaki 152 sto je 14 puta manje, negoo u Hrvatskoj. Zato Svicarska ima 660 milijardi dolara BDP, a Hrvatska 50 milijardi dolara, dakle skoro 14 puta manje iz naseg kuta. Ima li boljeg dokaza od ovog, kako stupanj demokratskog uredjenja drzave, direktno utice na njezinu efikasnost i na standard gradjana?

DO
donIvan
23:18 27.05.2018.

Sada ste nasli pisat o referendumu a gdje ste bili ova dva tjedna kada se ljude trebalo upoznat s time da se skuplja i za sto se skuplja. Sramota koliko su mediji opstruirali skupljanje potpisa

MA
matii
23:53 27.05.2018.

420000! :) a mozda i vise... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije