Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHF krediti

Aleksić: Potrebno je hitno donijeti odluku o revizijama banaka

Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.04.2019.
u 12:50

Goran Aleksić upozorava da je potrebno hitno donijeti odluku o revizijama banaka, kako bi se omogućilo da potrošači znaju točno kakve tužbe mogu podići na sudovima.

Važno je da Vrhovni sud hitno donese konačnu odluku o ništetnosti valutne klauzule CHF za osam osuđenih banaka jer 12. lipnja nastupa zastara potraživanja za preplaćene kamate za sve banke osim za Sberbank, a potrošači još uvijek nemaju pravnu sigurnost u vezi njihova postupanja pred sudovima, upozorio je danas Goran Aleksić iz stranke Snaga.

- Potrebno je hitno donijeti odluku o revizijama banaka, kako bi se omogućilo da potrošači znaju točno kakve tužbe mogu podići na sudovima, ne razmišljajući o tome trebaju li podići jednu ili dvije tužbe, posebno za kamate, a posebno za valutu. Posebice je to bitno za dužnike iz konvertiranih kredita, koji ne mogu pravilno usporediti efekt konverzije s efektom utvrđenja ništetnih ugovornih odredaba bez saznanja o ništetnosti valutne klauzule CHF. Drugo pravno pitanje jest pitanje načina utvrđenja preplaćenih iznosa za konvertirane CHF kredite, gdje postoji matematička egzaktnost kako te preplaćene iznose utvrđivati, no, prije nego što Vrhovni sud RH ne odluči o nekoj reviziji po tome pitanju, ipak ne postoji sigurnost u tome kako utvrđivati te preplaćene iznose. Evidentno je da potrošači nisu dobili preplaćene kamate, preplaćeni tečaj, nisu dobili niti zatezne kamate na te iznose, i konačno razliku između konvertirane glavnice i preostale glavnice po početnome tečaju, i sve to imaju pravo dobiti na temelju svojih tužbi, no ipak o tome mora postojati i utvrđena sudska praksa koje zasad nema – objasnio je Aleksić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Utemeljeno je pitanje, dodaje, jesu li CHF ugovori ništetni ili nisu, imaju li pravo potrošači samo na preplaćene iznose na temelju ništetnih ugovornih odredaba, ili ipak imaju pravo na sve kompletno uplaćene iznose ako su njihovi ugovori ništetni.

Predsjednik Upravnog odbora Elvis Sudar smatra da hrvatsko pravo nije u skladu s pravom EU-a, pa kaže kako nema nikakve logike da se na ništetnost možemo pozivati vječno, ali potraživanja iz te ništetnosti zastarijevaju nakon 5 godina od nastanka ništetnosti.

- Očekujemo odgovore na sporna pravna pitanja te da oni budu u skladu s presudom Suda EU kojom je već jasno utvrđeno da valutna klauzula jest ništetna, jer se ni u jednoj zemlji EU ta valutna klauzula nije ugovarala na pravilan način – zaključio je Aleksić.

Komentara 7

Avatar javorko
javorko
13:37 26.04.2019.

nije li vam cudno i poprilco neralno da bi jedan bezveznjak iz nedodije rusio biznis svjetskoj bankarskoj eliti koja profit broji u bezbroj nula i da bi ta mocna elita dozvolila jednoj takvom liku da im rusi profit ..ljudi odrastite

DA
dado56
08:51 27.04.2019.

Banke otjerale ljude u ropstvo vrlo jednostavno ...jedino su na balkanu prosli ovakvi krediti ....

KO
korektor1619
21:31 26.04.2019.

Ovi zgubidani su mislili a su pametniji od ostalih pa uzimali kredite kojih smo se mi bojali, sada bi da netko drugi vraća, da im ostanu nekretnine.. Sada kada mi hoćemo normalne kredite, banke traže i nemoguća osiguranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije