Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRTONOSNA ZARAZA

Jeste li ih vidjeli? Ministarstvo moli da im dojavite lokaciju žive periske

Komin: Pomor periski na ušću Neretve
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
23.07.2021.
u 10:47

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno.

 

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pozvao je građane da dojavljuju lokacije na kojima su uočili žive jedinke plemenite periske.

- Cilj akcije je identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske u prirodi te praćenje stanja populacije plemenite periske koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru - kažu u Ministarstvu. 

Plemenitu perisku (Pinna nobilis) ugrožava smrtonosna zaraze koja tu vrstu školjke desetkuje na cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru. Akcija "Jeste li ih vidjeli?" aktualna je kroz cijelu godinu, no najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kad je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu. 

- Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni „imunitet“ - napominju stručnjaci.  Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini.

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno. Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalugdje su dostupni i dosad prikupljeni podaci o lokacijama plemenite periske

VIDEO: Policija savjetuje što morate učiniti da ne postanete žrtva provale!

Komentara 1

LI
liliZG
15:06 23.07.2021.

voze se na luftiću onog poljaka u Istri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije