Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povukli odluku o izgonu

Jemenska vlada neće prognati UN-ova izaslanika za ljudska prava

aden
Foto: Reuters
09.01.2016.
u 08:22

Ovu je odluku jemenske vlade UN-ovim dužnosnicima usmeno prenio jemenski ministar vanjskih poslova, a u Ujedinjenim narodima još uvijek čekaju i službenu potvrdu.

Jemenska vlada povukla je svoju odluku o izgonu glavnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava iz Jemena, kojeg su u četvrtak proglasili nepoželjnom osobom u svojoj zemlji, objavili su jučer dužnosnici UN-a.

Ovu je odluku jemenske vlade UN-ovim dužnosnicima usmeno prenio jemenski ministar vanjskih poslova, a u Ujedinjenim narodima još uvijek čekaju i službenu potvrdu.

Palestinac George Abu al-Zulof koji je bio voditelj UN-ova ureda za ljudska prava u Jemenu, jemenske su vlasti optužile za nepristranost. On je bio smješten u mjestu Sanaa koje kontroliraju Hutiji, šijitski pobunjenici koji su zaposjeli velike dijelove Jemena, a jemenska vlada je odluku o izgonu donijela nekoliko dana nakon što je objavljeno izvješće Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, u kojem je Arapska koalicija pod zapovjedništvom Saudijske Arabije optužena za uporabu kasetnih bombi u akcijama protiv pobunjenih Hutija.

Kasetne bombe zabranjene su međunarodnom konvencijom iz 2008. godine, ali nju ni Saudijska Arabija ni Jemen nisu potpisali.

Čini se da su na promjenu odluke jemenske vlade utjecale riječi Glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji je u četvrtak zamolio jemenske dužnosnike da promisle o svom položaju te istaknuo da on ima puno povjerenje u svoje predstavnike. U petak je Banova retorika postala i nešto oštrija te je upozorio jemenske vlasti da bi se uporaba kasetnih bombi mogla tretirati ratnim zločinom.

>> Iran optužio Saudijsku Arabiju za napad na njihovu ambasadu u Jemenu

Komentara 1

Avatar strazar
strazar
10:12 09.01.2016.

valjda su ga optuzili za pristrasnost a ne za nepristranost. dali si ti novinaru bar jednom procitao svoj tekst prije negi si objavio. ili si nepismen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije