Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAONICA EU

Jelko Kacin:Srbija u EU može samo sa Kosovom

Jelko Kacin i Oli Rehn
Pixsell
06.02.2010.
u 12:38

Jelko Kacin, izvjestitelj europskog parlamenta, izjavio ejd a ukoliko Srbija želi u EU ući s Kosovom, mora čekati sve dok Kosovo ne ispuni uvjete za priključenje EU

BEOGRAD - Bitno je odgovoriti na pitanje da li Srbija želi u EU bez Kosova ili ne želi. Ako ne želi bez Kosova, onda će morati pričekati Kosovo. A to znači da će Srbija biti posljednja država regije koja će postati dio EU jer Kosovo je u ovom trenutku daleko čak i od vizne liberalizacije, a kamoli od članstva u EU - prenose danas srbijanski portali izjavu Jelka Kacina, izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju koju je dao za novosadski "Dnevnik". Dodao je kako priznanje Kosova nije uvjet Srbiji za ulazak u EU. Pojasnio je da na Kosovu tek treba izgraditi institucije potrebne da Kosovo bude država koja će biti kompatibilna sa EU.

- Znači, ovdje se ne radi o priznavanju neovosnosti Kosova, već o dinamici približavanja Srbije Uniji i njenom ulasku u EU. Možda su ove moje riječi previše neposredne, ali su iskrene, dobronamjerne i treba ih čitati kao prijateljski gest prema Srbiji koju želimo što je moguće prije vidjeti u EU - rekao je Kacin. Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik Rusije u NATO-u pak najavljuje da će Rusija priznati Kosovo ako Srbija uđe u NATO a to znači i da se Srbija mora odreći Kosova, piše danas beogradski "Blic".

- Nisu sve zemlje članice NATO priznale neovisnost Kosova. Ali i po međunarodnom pravu, i po statutu NATO takva situacija je prepreka na ulazak Srbije u NATO. Kako se stav većine zemalja NATO neće mijenjati, to znači da NATO može primiti Srbiju u svoje redove samo u „novim” granicama - bez Kosova. Beograd će morati zvanično priznati suverenitet Prištine, što će naravno povući za sobom promjenu stava i Madrida i Moskve. Mi naprosto nećemo imati argumenata, kako kaže ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, da „budemo veći Srbi od samih Srba - obrazložio je Rogozin. Dodao je kako ne razumije stav onih predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

Komentara 61

AD
Adriano
13:48 06.02.2010.

Pravo i pravicno je da sve bude po pravici.

DA
Dayton
14:04 06.02.2010.

Ovi Zlovenci? Kocobo je drzava koliko i bicikl automobil. Meni kao Srbinu je stalo do Srbije, Srpske i Rusije a u EU i ne moramo uci. Mnogo je bolja prilika za nas da sve prodamo Rusima pa cemo biti zanimljivijiiviji i toj Evropi. Evropa se vise plasi Rusa nego sto se mi plasimo Evrope.

Avatar zanusi13
zanusi13
13:46 06.02.2010.

Sad će početi orkestrirano \'sluđivanje\' javnosti u Srbiji u vezi ulaska u EU; Isto tako su nas godinama ubijali u pojam kojekakvi jebivjetri koji su davali razne izjave a pojedinci su se trudili pronaći \'skriveni smisao\' u tim izjavama. Dajte ovo, izručite ovo, pa niste napravili ono, sto gluposti... Svaki trećerazredni majmun kojem je sudbina odredila da se rodi unekoj od zemalja EU mogao je filozofirati o svemu a ovce su ga slušale....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije