Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODIJELJENO VISOKO ODLIČJE

Jelić: Predsjednik Milanović povukao je državnički potez i ispravio nepravdu

Knin: Predsjednik RH Zoran Milanović na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/11
04.08.2020.
u 23:41

Jelić, protiv kojeg je u BIH podignuta optužnica za ratni zločin, odgovorio je novinarima da se ne boji odgovornosti jer nije ni zapovjedio niti počinio zločin te da je riječ o montiranome političkom procesu. Dodao je da da nema dvojno državljanstvo nego samo državljanstvo Republike Hrvatske.

General Zlatan Mijo Jelić, koji je u ime jedne od četiri odlikovane postrojbe HVO-a u utorak navečer primio visoko odličje, rekao je da je predsjednik RH Zoran Milanović povukao državnički potez i ispravio nepravdu jer je HVO ravnopravno s HV-om sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Oluji.

Ovo je veliko priznanje za sve pripadnike HVO-a i živuće heroje i poginule pripadnike, rekao je general Jelić. Dodao je da je priznanje trebalo biti dodijeljeno prije, a ne da se čeka 25 godina "jer smo ravnopravno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u operaciji Oluja i mislim da je predsjednik Milanović povukao državnički potez ispravivši nepravdu".

U BiH jedan zakon za HVO a drugi za Armiju BiH

Jelić, protiv kojeg je u BIH podignuta optužnica za ratni zločin, odgovorio je novinarima da se ne boji odgovornosti jer nije ni zapovjedio niti počinio zločin te da je riječ o montiranome političkom procesu. Dodao je da da nema dvojno državljanstvo nego samo državljanstvo Republike Hrvatske.

Knin: Predsjednik RH Zoran Milanović na kninskoj tvrđavi odlikovao generale VRO Oluja
1/11

Optužbe da je počinio ratni zločin, okarakterizirao je špekulacijama i izmišljotinama.

 "To su špekulacije i izmišljotine, 2014. moja je optužnica prebačena u Hrvatsku te je odbačena kao neosnovana jer nema elemenata da sam počinio kazneno djelo ratnog zločina", naglasio je. Obrazložio je da je optužnica vraćena u BiH, koja ju je ponovno aktivirala, a čim je podignuta krajem 2015., Jelić je tražio da mu se prebaci u Hrvatsku te istaknuo da se ne boji nikakve odgovornosti jer nije ni zapovjedio ni počinio zločin.

Dodao je kako je nakon pet godina, početkom 2020. optužnica i prebačena u Hrvatsku, gdje će se pokrenuti istragu te utvrditi postoje li elementi za optužnicu.

"U BiH se sudi po dva zakona, jedan je za pripadnike HVO-a, novi, a za pripadnike Armije BiH onaj koji je vrijedio u to vrijeme, a to je kazneni zakon iz bivše SFRJ", upozorio je, uz ostalo, Jelić.

Komentara 9

DU
Deleted user
07:48 05.08.2020.

Doprinos HVO-a pobjedi u Domovinskom ratu je ogroman, toliki da odgovorno možemo tvrditi da bi rat na ovim prostorima bez toga bio izubljen. Jedina sramota i tragedija je da tu činjenicu nisu mogli pošteno i do kraja priznati i jadnimm ljudima honorirati oni koji su to organizirali i rat dobili i to zbog opstrukcije ovih koji sada žele ubrati vrhnje "ispravljanući" nepravdu koju su oni namjerno napravili. Kada su samostalnost RH priznati htjeli napustili su Sabor, kada je braniti RH trebalo , Hrvatsku su napustili, kada je mirovine HVO trebalo dati pljuvali su po njima,. Tužno je da su sada ti i takovi, rješavajući Inozemnu imovinu utjecajnim generalima, koju su BDV, oni 2004. pogurali zamrznuti, sada "dobronamjerno" pomažu

MA
Mama
10:07 05.08.2020.

svi mi volimo Hrvatsku,mozda se razlikujemo u tome kako ona treba izgledati i kojim putem ici ali uostalom zato smo se borili i za to su živote polozili nasi najmiliji da imamo različite ideje i demokraciju.Trebamo respektirati sve ideje,pa i i one nama nerazumljive i postovati državu i njene institucije koje su često još u izgradnji ali idemo naprijed.Živjela nam Hrvatska i sretan svima Dan pobjede

DU
Deleted user
06:13 05.08.2020.

Bravo Zoka , tako se to radi . Nadam se da će ovaj potez predsjednika Milanovića otvoriti oči onima koji ne mogu prepoznati razliku između npr. jedne isprazne Kolinde i jednog Milanovića koji radi konkretne stvari ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije