Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurd

Jelaviću manji porez u elitnoj zoni nego na periferiji?!

'22.03.2012., Brezovica Zagreb - Ivana Horvata koji je kupio sumu za 30.000 tisuca kuna, a koju je Porezna uprava je procijenila na 495.000 tisuca kuna, tereti ga za veliki porez. Photo: Marko Prpic/P
'Marko Prpic/PIXSELL'
23.03.2012.
u 08:50

Zagrebački pročelnik za graditeljstvo za građevinsko zemljište u centru izdvojio je tek 27.384 kune, odnosno samo 20 kuna po kvadratu

Ivan Horvat iz Brezovice kupio je 2004. godine poljoprivredno zemljište, odnosno šumu od 10.000 četvornih metara, u obližnjem selu Kupinečkom Kraljevcu od privatne osobe za 30.000 kuna, odnosno za 2,7 kuna po četvornom metru. Porezna uprava procijenila je vrijednost zemljišta na čak 493.000 kuna, odnosno 45 kuna po četvornom metru.

– Budući da je riječ o običnoj šumi bez gotovo ikakve drvne vrijednosti, uputio sam sudsku žalbu i tražio pojašnjenje što je to toliko vrijedno. Unatoč svim pokušajima da dokažem apsurdnu odluku, Visoki upravni sud potvrdio je procjenu Porezne uprave te su mi naplatili pet posto poreza, odnosno 30.000 kuna, koliko sam platio i cijelu šumu – ispričao je Horvat. Kaže da je bio spreman odreći se cijele šume u korist države samo da mu ukinu porezno opterećenje, ali da takvo što nije uzeto u obzir.

Različita naplata

– U istom selu jedan poznanik kupio je još veću šumu, ali u području koje spada pod Jastrebarsko, a platio je svega oko 3000 kuna pa držim da se zemljišta nikako ne procjenjuju prema pravoj vrijednosti već prema nekim drugim kriterijima – istaknuo je Horvat. Kada se Horvatova priča usporedi s kupnjom atraktivna građevinskog zemljišta u centru Zagreba, čini se kako se primjenjuju dvostruki kriteriji u naplati poreza. Naime, supruga Davora Jelavića, zagrebačkog pročelnika za graditeljstvo, 2003. kupila je 1304 m² u ulici Jelenovački potok, za 182.500 kuna od Nadbiskupije Zagrebačke, što je 25 puta manja cijena od tržišne. Jelavići su platili 27.384 kuna poreza, odnosno samo 20 kuna po kvadratu, što znači da je Porezna uprava procijenila zemljište na tri puta veću svotu od plaćene.

Mnogi elementi

Pojašnjenje smo zatražili u Poreznoj upravi, no nismo dobili konkretne podatke.

Pročelnik zagrebačkog Područnog ureda Porezne uprave Marko Buljan kratko je komentirao da se pri procjeni vrijednosti nekog zemljišta u obzir uzimaju mnogi elementi, poput mjesta gdje se zemljište nalazi, njegova oblika, položaja, kosine, pristupa, infrastrukture, kao i brojni drugi detalji te da se potom procjenjuje i njegova vrijednost.

Komentara 21

EU
EUfan
09:00 23.03.2012.

Pročelnik zagrebačkog Područnog ureda Porezne uprave Marko Buljan kratko je komentirao da se pri procjeni vrijednosti nekog zemljišta u obzir uzimaju mnogi elementi poput mjesta gdje se zemljište nalazi, njegovu obliku, položaju, kosini, pristupu, infrastrukturi kao i brojnim drugim detaljima te da se potom procjenjuje i njegova vrijednost. Ova izjava jednog glupana je dostojna Ingrid: Yes tenkju.

Avatar Nikad robom
Nikad robom
09:02 23.03.2012.

\"..kupila je 1304 m² u ulici Jelenovački potok, za 182.500 kuna\" hahaha - pa to je 20 €/m2.... a realno, tamo je kvadrat po 400 €...

Avatar tkozna
tkozna
11:58 23.03.2012.

Najvažniji element kod procjene poreznog razreza je tko podnosi zahtjev!!! To se u našoj državi zove socijalna pravda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije