Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAŽEN GRGIĆ

Jedrilicom iz Šibenika do Brazila kako bi ukazao na štetnost plastike u moru

Dražen Grgić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
15.09.2018.
u 12:47

Na Dan grada Šibenika, 29. rujna, Grgić će sam isploviti iz Šibenika preko kornatskog arhipelaga do otočja Fernando de Noronha ispred obale Brazila i natrag.

Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Dražen Grgić sam će isploviti iz Šibenika 29. rujna na Dan grada jedrilicom do Brazila, najavio je u subotu na konferenciji za novinare u šibenskoj uvali Vrnaža i objasnio kako svoj pothvat posvećuje očuvanju mora od onečišćenja plastikom.

Grgić svojom akcijom "Čisto more - čisto srce" želi istaknuti važost očuvanja mora i morske flore i faune od štetne plastike koja pluta i raspada se u morima svijeta ugrožavajući živi svijet u moru i ljude, a tu su akciju poduprli Grad Šibenik i Turistička zajednica grada.   

Simboličko povezivanje kornatskog arhipelaga i brazilskog otočja Fernando de Noronha.

Na Dan grada Šibenika, 29. rujna, Grgić će sam isploviti iz Šibenika preko kornatskog arhipelaga do otočja Fernando de Noronha ispred obale Brazila i natrag. Te dvije točke, objasnio je Grgić, nisu izabrane slučajno, jer riječ je o vjerojatno dva najljepša pomorska nacionalna parka na svijetu čijim se simboličnim povezivanjem želi  potaknuti svijest javnosti na očuvanje mora. Kako je rekao, planira se vratiti kući do kraja godine.

- Otplovit ću do Brazila kako bih privukao pažnju javnosti na ovaj problem i nadam se da će svi koji budu pratili moj put čuvati naše more, paziti da plastika ne završi u moru, smanjiti upotrebu jednokratnoga plastičnog otpada i razmišljati o očuvanju Jadrana, koje nam je Bogom dano i od kojega ova država zapravo živi - rekao je Grgić, koji je po struci liječnik.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je da će biti najsretniji kada će dočeakti povratak svoga kolege, prijatelja i poznanika Dražena Grgića.

- Divim mu se na hrabrosti, a osim što ukazuje na veliki problem, njegova akcija velika je promocija Šibenika. Plovit će brodom koji se zove sv. Mihovil, a taj je svetac zaštitnik i Šibenika i nacionalnoga parka na brazilskom otočju do kojeg će doploviti. Mogu mu samo poželjeti sretan put i još sretniji povratak - istaknuo je gradonačelnik Burić.

Za većinu ljudi koji nisu u nautici, potez Dražena Grgića je na granici ludosti, dodao je direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole, ali samim time njegova je poruka još snažnija.

- Ovo je jedna ekološka akcija, a poruka očuvanja mora i oceana od plastike vrlo je važna stvar. Osim toga, Dražen je naš Šibenčanin koji će svojim činom promovirati ime svoga grada i države te spojiti dva nacionalna parka. Turistička zajednica grada Šibenika daje mu punu podršku - izjavio je Karađole.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
15:20 15.09.2018.

Najbolje bi sačuvao oceane ako bi ostao kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije