Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijeljena mišljenja

Jedni bijesni drugi zadovoljni obnovom zgrade: Stolarija se počela lagano klimati

energetska obnova
Luka Stanzl/PIXSELL/ilustracija
22.12.2019.
u 10:52

Neki kažu da je ušteda znatna, a drugi pak da je minimalna

Dosadašnja iskustva suvlasnika energetskih obnovljenih zgrada su podijeljena. Neki kažu da je ušteda znatna, a drugi pak da je minimalna. Tako su od četiri nebodera na zagrebačkim Srednjacima, tri obnovljena.

- Uštede se najviše očituju u računima za grijanje. Ti računi za grijanje su sada manji za neki 100, 150 kuna, mi kad smo išli u cijelu priču s obnovom, morali smo podignuti cijenu pričuve, ali sad se  ta razlika kompenzira na neki način s manjim grijanjem - kazao je predstavnik stanara Branko Lončarec za HRT. Sada imaju novu fasadu, prozore... Na razdjelnike gledaju drugim očima.

- Ja sam zapravo bio najprije za, onda kad se to ugradilo strašno protiv, zato što razdjelnici funkcioniraju tek u onom trenutku kada se energetski zgrada obnovi, jer kad vi sve stanove dovedete u istu razinu onda se to tek isplati. Nama su se sad razdjelnici pokazali kao odlična investicija - dodaje Lončarec.

Pričuvu su prije energetske obnove plaćali 3 i pol kune po četvornome metru, sada 7. I tako deset godina. 60% novca povučeno je iz fondova EU-a. No nije svaka obnova ista: mnogo je detalja koji utječu na krajnju cijenu.

- U cijeloj toj priči jako je važno gledati zgradu da je to kao nekakva firma. Vi morate imati ulazne račune, izlazne račune, to sve skupa kontrolirati  i pokušati što više utjecati na to da vam što više novca ostane u pričuvi, koju onda možete kvalitetnije iskoristiti-  pojašnjava Lončarec.

Stanari Ulice Andrije Žaje su dio novca dobili iz fondova, no smatraju da je obnova njihove zgrade završila katastrofalno.

- Prošlo je svega par mjeseci i već se lagano osjećaju negativne posljedice te energetske obnove, od pucanja fasade, do PVC stolarije koja je počela lagano klimati, do toga da je ona sama instalirana na loš način, imamo da nam puše sa strana i da ne nabrajam sve druge negativnosti koje će se u budućnosti pokazati - govori Igor Krsnik.

Dio stanara, koji nisu zadovoljni obnovom, sada na sudu dokazuje da su oštećeni. Kako bi se utvrdilo pravo stanje, sud je angažirao protupožarnog i građevinskog vještaka.

Iz nalaza stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina stoji: "U ovom projektu zakazali su svi sudionici, projektant, izvođač, nadzor, ali i investitor. Međutim, pravu štetu i opasnost snose stanari. Hoće li ići i kolika bi bila cijena sanacije u građevinskom smislu, teško je reći. No nema cijene kad je riječ o zaštiti ljudskih života. Zato treba hitno izvesti bar neke radove."

Video: Napredak radova na rekonstrukciji rotora Remetinec

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
12:34 22.12.2019.

Ako nešto nije urađeno po standardu i ne funkcionira energetski efikasno , za to su odgovorni izvođači radova i bez rasprave i diskusije to moraju pod garancijom odkloniti.

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
12:26 22.12.2019.

Švedska i Finska su izradile studije o isplativosti ugradnje kalorimetara ili razdjelnika u višestambenim zgradama. Finska je svojom studijom obuhvatila i financijski i energetski aspekt njihove ugradnje. Rezultati pokazuju da njihova ugradnja nema niti ekonomske niti energetske opravdanosti. U studijama se istuče odgovornost suvlasnika da rade na održavanju i poboljšanju energetske učinkovitosti vanjske ovojnice (termo-prozori, fasada itd). Iz tog razloga te dvije zemlje ostavljaju svojim građanima na izbor hoće li ugrađivati kalorimetre ili razdjelnike, a ne kao obvezu. Ako tog efekta nema u Švedeskoj i Finskoj, kako može biti u Hrvatskoj? Bit će da mi znamo bolje ili nas netko sabotira.

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
12:10 22.12.2019.

"Prošlo je svega par mjeseci i već se lagano osjećaju negativne posljedice te energetske obnove" - potpuno krivo, to nije posljedica energetske obnove, nego loše izvedenih radova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije