Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrovni mrazovac

Jedna osoba preminula zbog trovanja hranom

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
18.04.2014.
u 16:51

Prema riječima glasnogovornice KUCS-a Muamere Šehić, svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku srijemoš

Pedesetosmogodišnjak (M.H.) preminuo je u Kliničkom centru u Sarajevu zbog posljedica trovanja hranom. Naime, u proteklih sedam dana na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo primljena su četiri pacijenta s kliničkim znacima teškog trovanja hranom.

Toksikološka analiza

Prema riječima glasnogovornice KUCS-a Muamere Šehić, svi pacijenti su po dolasku na Kliniku izjavili da su konzumirali biljku srijemoš. “Od navedenih četiri pacijenata jedan

je završio smrtnim ishodom. S obzirom da se na našoj Klinici ne radi toksikološka analiza te da porodica nije dozvolila obdukciju, postoji visoka sumnja da je smrtnom ishodu doprinijelo trovanje”, izjavila je Šehićeva.

Otrovni mrazovac

Biljka srijemoš se lako može zamijeniti otrovnom biljkom mrazovac, o čemu bi se trebali izjasniti biolozi i toksikolozi. Iz bolnice nisu htjeli odavati puna imena i prezimena osoba koje su smještene na liječenje zbog posljedica trovanja hranom nego samo incijale.

Tvrde da su svi pacijenti iz Sarajeva, a njihovi inicijali su V.O. (1960 god.), V.Z (1950 god.) T.V. (1941 god.), M.H. (1956 god.).

Pacijenti inicijala V.O. i V.Z. su bračni par, a bilje su brali na Bjelašnici. Pacijentica inicijala T.V. bilje je brala u bašti privatne kuće u Pionirskoj dolini. Pacijenti inicijala V.O., V.Z. i TV. Nisu životno ugroženi. Njihovo stanje je za sada stabilno i pod intenzivnim su nadzorom ljekara Klinike za infektivne bolesti. Pacijent M.H. koji e i smrtno stradao bilje je brao u okolini Vogošće. Inače zanimljivo je spomenuti kako se biljka srijemoš može kupiti u većim tržnim centrima u Sarajevu, s deklaracijom i ostalim popratnim obilježjima tog artikla, ova biljka se često prodaje i „na divlje“, na sarajevskim pijacama, ali bez ikakve deklaracije, te postoji mogućnost da se otrovna biljka mrazovac zbog ne znanja također nađe u prodaji. No, je li trovanje uistinu nastupilo nakon konzumiranja biljke srijemoša, ili su nesretni pacijenti konzumirali otrovnu biljku mrazovac, u ovom trenutku s Infektivne klinike u Sarajevu nitko ne može potvrditi.

>> Jedna osoba preminula, šest ih se liječi od trovanja mrazovcem

Komentara 2

PF
Peregrine Falcon
18:10 18.04.2014.

Biljku srijemuš ili medvjeđi luk s mrazovcem može zamijeniti samo slijepac. Listovi izgledaju drukčije, uži su i nemaju miris po češnjaku. Srijemuš je lako zamijeniti s otrovnom đurđicom, ali ni njezini listovi ne mirišu po češnjaku, a ako se pažljivo pogledaju i njih je lako razlikovati, no ipak je nepažljivom beraču moguće zamijeniti te dvije biljke, a navodno često i rastu na istom staništu (iako ih osobno nisam nikad našao zajedno a srijemuš jedem već preko trideset godina. Pažljivo gledati pri berbi i, svakako, mirisati jer je to glavni znak raspoznavanja.

RO
rodjo123
18:12 18.04.2014.

Nemoguće! Partizani su za vrijeme bitke na Neretvi i Sutjesci jeli tri mjeseca gotovo isključivo srijemušu i nikom ništa, ovo su neki svileni stomačići, vjerojatno potomci domobrana :)) ( op.a. nema teme koja se ne može prešaltati na 1941. ha ha ha!!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije