Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRILATERALNI SASTANAK

Predsjednica: Sad nam je najvažniji Schengen; Pahor: To će ovisiti o ispunjavanju kriterija

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/22
04.09.2019.
u 13:27

Što se tiče želje Grabar- Kitarović za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, to je stvar ispunjavanja kriterija. Mislim da bi to bilo lakše ispuniti kada bi država poštovala odluku arbitražnog suda - izjavio je Pahor.

Na tvrđavi Barone danas se održao trilateralni sastanak između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, slovenskog predsjednika Boruta Pahora i austrijskog Alexandera Van der Bellena

Što se tiče budućnosti EU najviše su razgovarali o hrvatskom predsjedanju Vijećem, ali i višegodišnjem financijskom okviru, otkrila je predsjednica. Također se razgovaralo o Brexitu te potrebi zadržavanja zajedničkog stava ostalih članica po tom pitanju, ali i o klimatskim promjenama.

- Posebno sam naglasila problem onečišćenja Jadranskog mora, ali i povećanjem njegove temperature zbog čega je došlo do promjene flore i faune - kazala je predsjednica u obraćanju novinarima nakon održanog sastanka. Također se posebno zahvalila austrijskom kolegi Van der Bellenu na Perešinovom MiG- u koji je Austrija predala Hrvatskoj, a koji za Hrvatsku ima izniman značaj, kazala je.

 Kao jednu od bitnih tema, predsjednica je istaknula hrvatsko pristupanje Schengenu i eurozoni

- Više sam puta posjetila policiju koja odlično štiti našu granicu sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Mislim da će čuvanje granice biti još više osnaženo kada pristupimo Šengenu - poručila je predsjednica.

- Velika mi je želja da se stvore okolnosti u kojima bismo mogli ukloniti fizičke barijere na granici između Slovenije i Hrvatske. Takvim mjerama smo morali pribjeći zbog nedostatka zajedničke europske politike oko migracijskog pitanja. Što se tiče želje Grabar- Kitarović za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, to je stvar ispunjavanja kriterija. Mislim da bi ih bilo lakše ispuniti kada bi država poštovala odluku arbitražnog suda - izjavio je Pahor.

Austrijski predsjednik naveo je granicu u Štajerskoj kao primjer zašto je šengenska zona važna i korisna. 

- Ona se više ne prepoznaje, a to poboljšava gospodarske i političke odnose i zato je takav razvoj pozitivan - kazao je.

Kao i Pahor i on je prepoznao problem izostanka zajedničke vanjske politike Europske unije te ističe kako bi se Europska komisija, ali i Europsko Vijeće trebali usredotočiti upravo na to. Pri tome navodi da se to ne tiče isključivo pitanja migracija nego i trgovinskih peripetija između Kine i SAD-a, ali i drugih gorućih problema u svijetu.

- Uloga Komisije nikad nije jednostavna, a sada je još teža jer ne znamo što će biti s Brexitom i kako će to utjecati. Što se tiče migracija, mislim da su pod kontrolom, ali zadatak Komisije će ostati i dalje isti, a to je dogovoriti zajedničku vanjsku politiku. To se čak više odnosi i na Europske vijeće - smatra Van der Bellen.

VIDEO Predsjednici otkrili o čemu se razgovaralo na sastanku

1/17

Komentara 9

BO
Bogodol
07:40 05.09.2019.

Potrebno je izpuniti tehničke uvjete koji su potrebni, a ne poštene zahtieve i namjere Slovenije u svezi glede granice uvijek ponavljati da nismo stranka u postupku jer smo iz njega izašli kada je odkrivena slovenska podvala. Ovo sa ne poštenim ponašanjem Slovenije, ja sam odmah sumnjao u njihove namjere jer su nas natjerali da se arbitrira samo o našem teritoriju i iz aviona se vidjela podla igra jer eto Hrvatska ima dosta mora i obale i treba im nešto dati, hvala Bogu da nema više Bakarića, Račana i ostalih ortodoksnih komunista koji bi im radi bratstva i jedinstva dali sve što traže iako me pomalo strah Plenkovića jer je mentalno "previše" u Brislu. Ako je uvijet slovenski pristanak da uđemo u Šengen i EU bude imala razumjevanja za njihov zahtiev nikada ne trebamo ući, ni jedan centimetar Hrvatskog teritorija ne smijemo dati zbog nekih dozvola, također Srbiji ne dati prolaz za EU dok se ne povuče sa okupiranog teritorija oko Dunava, na tom treba svaki dan raditi i dok ne vrati arhiv Nezavisne Države Hrvatske jer on u Beogradu nema što da traži jer oni sanjim manipuliraju, a naši povjestičari bi imali uvid u građu i tada bi bio drugačiji pristup prema NDH nego što ga je "instalirala" beogradska vlast.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:21 04.09.2019.

"Mislim da bi to bilo lakše ispuniti kada bi država poštovala odluku arbitražnog suda..." Kakav karakter moras biti kad trazis priznavanje presude van svake sumnje dokazanog korumpiranog suda?! Na moralno-etickoj ljestvici, to je nize od mnogo toga sto smo dosad u balkanskoj politici vidjeli...

MA
marsovac
22:55 04.09.2019.

to je narod bez obraza, najbolji , najpametniji, najljepsi,......bla, bla, bla,.......pljuc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije