Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENE VARIRAJU

Jedna država, jedan proizvod, dvije cijene: Evo gdje su koje namirnice najpovoljnije

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
29.07.2019.
u 12:09

"Eto, trgovci koriste priliku gdje je veći protok ljudi, gdje je veća platežna moć da čim više izvuku", zaključuje Saša Ištvanić, prodavač na tržnici u Zagrebu.

To da gdje je više ljudi, više su i cijene proizvoda i nije novost, ali kolike su točno razlike u cijeni, mnogi ne znaju.

Iako se radi o jednoj državi, za isti proizvod morate izdvojiti različitu svotu novca, ovisno o tome u kojoj regiji se nalazite. Tako ćete za kilogram lubenice u Osijeku morati izdvojiti samo četiri kune, a u Zagrebu i Dubrovniku, gotovo duplo - oko sedam kuna, pišu Vijesti.hr.

Breskva je u Osijeku pet kuna po kilogramu, u Zagrebu dvostruko od toga, a u Dubrovniku čak četiri puta skuplja. Velike razlike su i među cijenama jabuka. Kilogram jabuka u Rijeci je četiri kune skuplji nego u Zagrebu i Osijeku, a u Dubrovniku se za kilogram plaća od 10 do 15 kuna.

Najjetinije rajčice su u Zagrebu - samo sedam kuna po kilogramu. No ne variraju cijene samo od regije do regije, nego i unutar jednog grada pa tako cijene rajčice u Zagrebu idu i do 16 kuna. To je i dalje puno jeftinije nego u Dubrovniku gdje najskuplje koštaju čak i po 30 kuna po kilogramu.

Krastavci su najjeftiniji u Osijeku - šest kuna, a u Rijeci i na jugu skuplji su duplo. I mrkvu ondje cijene trostruko više nego u Slavoniji, a dvostruko u Zagrebu. Isto tako i zelenu salatu.

I cijene mesa i ribe najniže su u Slavoniji. Svinjetina je čak 12 kuna skuplja u Rijeci nego u Osijeku, a brancin je pak skuplji u Zagrebu nego u Rijeci, a najskuplji u Dubrovniku. 

"Eto, trgovci koriste priliku gdje je veći protok ljudi, gdje je veća platežna moć da čim više izvuku", zaključuje Saša Ištvanić, prodavač na tržnici u Zagrebu.

Početkom godine smanjen je PDV na neke namirnice, ali to su kupci pomalo već i zaboravili, a trgovci priznaju krivicu.

"Malo se smanji kad smanje PDV pa onda onak malo po malo dođe to sve na isto", kaže Saša.

No, ove godine neki imaju i opravdanje za veće cijene.

"Ove godine malo robe ima, godina je takva da ništa ne uspijeva kako treba", kaže prodavačica Divna s tržnice u Rijeci.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:26 29.07.2019.

O čemu se ovdje zapravo radi. Potražnja formira cijene, tako je bilo od uvijek i tako će biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije