Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Mediji nisu svete krave, a te lapsuse ne možete nazvati slučajnošću'

Dolazak uzvanika na dodjelu javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana Grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.05.2021.
u 18:28

- U Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvarili smo značajne iskorake, kaže Plenković.

Premijer Andrej Plenković nakon Predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke obratio se javnosti.

- Glavna tema naših razgovora bio je osvrt na rezultate izbora. Jedinstven je stav da je ovo pobjeda HDZ-a, ostvarili smo premoćnu poziciju - rekao je Plenković na početku te dodao: - U Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvarili smo značajne iskorake. Ukupno smo zadovoljni. Bilo je rezultata koji nisu u skladu s našim očekivanjima, onaj u Splitu i Šibensko-kninskoj županiji, ali ne možemo pobjeđivati baš svugdje. Izvući ćemo pouke, podnijeti izvješća…

Naveo je kako je suradnja s  Radimirom Čačićem dobra, te da će sutra razgovarati na sastanku koalicije. 

- Vice Mihanović i Filipović su bile glavne mete i to je jedna vrsta agresije koja je utjecala. Mihanović je bio sve bolji u debatama,  a Puljak se vrtio oko tri točke: korupcija, ubljebništvo i klijentelizam. Nek on bude sad ponosan na svojeg zamjenika antisemita i nek se sad pere od toga sljedeće četiri godine. 

VIDEO: Andrej Plenković o distanciranju njega i predsjednika

Komentirao je pristup koji su mediji imali prema HDZ-ovom kandidatu u prvom krugu Davoru Filipoviću, navodeći kako se ime Filipovića krivo napisalo i to namjerno. 

- Imamo evidenciju, to se dogodilo dva puta. To se dogodilo na televizijama, ali i u tiskanim medijima. To nisu lapsusi, to se događalo s očitom namjerom. To nije udar na medije - ustvrdio je i dodao: Nisu mediji svete krave, pa da o tome ne možemo govoriti. Lapsus? Pa nekoliko puta? 

Ustvrdio je da on ne misli da je komentar Dražena Lalića o Filipoviću par dana prije prvog kruga lokalnih izbora bio primjeren i da se njega predstavlja gledateljima kao neovisnog. 

- U medijima u svijetu nije nikakav problem da u svojoj vlasničkoj strukturi slijede neku svoju političku liniju. To je normalno. Ne možemo živjeti u Hrvatskoj u uvjerenju da su svi neutralni, nepristrani, objektivni - promatrači, a njihova linija zauzima stav neke opcije. Nije normalno da se izvrću riječi premijera, pa da mi predsjednik HND-a kaže da ja budem kao Lukašenko. Istu poveznicu imao je i Milanović. - poručio je Plenković. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka "bezobraznom i neprimjerenom izjavom" te ustvrdio kako je "znatno tiši, sporiji i evazivniji kad treba kritizirati Milanovića".

"To je jedna bezobrazna i neprimjerena izjava predsjednika HND-a, koji je znatno tiši sporiji i evazivniji kad treba kritizirati Milanovića, koji na puno grublji način proziva medije, naziva HRT Yutelom, novinare HRT-a plaćenicima jedne političke stranke, dnevne listove naziva lihvarima, vaše vodstvo da maknete jednoga komentatora, gospodina Puhovskog pa ga nakon toga ne vidim u vašem programu", rekao je Plenković odgovarajući na novinarsku tvrdnju da ga je HND pozvao da ne proziva medije jer mu to nije prvi put.

"Ovdje se on usudi govoriti o meni, kao da je dovoljno jedan Lukašenko u Europi. To je izlaženje iz svih okvira i to se može kvalificirati kao pristranost", poručio je Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HND-a.

Lokalni izbori

Kritizirao je i to što su mediji primarno pratili Zagreb, Split, Osijek i Rijeku tijekom kampanje. 

- Više puta je od početka veljače namjerno pisano ime krivo našeg kandidata. Nisu rekli da se zove Dalibor, nisu rekli da se zove Marko...Svi su pisali Damir - kazao je premijer. 

- Cijeli Domovinski pokret je izmišljen da bi došao na mjesto HDZ-a, jer nisu dovoljno moćni da preuzmu HDZ. Ili su to bivši HDZ-ovi ili su pak članovi desnih stranaka. Gospodin Škoro je proglašen huškačem jer je napadao Tomaševića, a kad on napada HDZ onda je on ok. Poanta su dvostruki standardi. Kad Milanović napada medije, onda lijevi analitičari proglašavaju da je to pitanje stila. Kad ja to činim, onda sam proglašen Lukašenkom. Nećemo mi tako. 

Komentirao je i jučerašnje rezultate u Splitu. 

- Pa nije Vice bio pažen i mažen. Puno opterećeniji je Puljak. On si je stavio Ivošević na leđa - nadometnuo je i istaknuo da se to dogodilo u nekoj drugoj demokraciji da bi udruge graknule protiv Puljka kako može imati u svojim redovima antisemita. 

Reakcija HND i SNH

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ranije su u ponedjeljak priopćili kako oštro osuđuju napad premijera Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku RTL-a, Nove TV i N1 te prozivanje novinara i analitičara koji su pratili kampanju i izbore.

VIDEO: Damir Jugo o rezultatima lokalnih izbora: Vidjet ćemo koliko će zapravo Tomašević uspjeti žonglirati i balansirati među svim tim interesima

Ključne riječi

Komentara 135

LL
lijepa_li si
18:57 31.05.2021.

volio ga ili ne volio apsolutno je u pravu. naši mediji ne da su pristrani već navijački, ideološki jednoobrazni, smiješni. bilo je milina slušat kako je "ponizio" n1 novinara.

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
19:34 31.05.2021.

S puno toga se ja ne slažem u Plenkovićevim stavovima, ali ovo što govori glede medija je potpuna istina. I što je najgore, većina medija u Hrvatskoj ne vidi u toj otvorenoj i drastičnoj, čak agresivnoj, pristranosti lijevim političkim opcijama, ništa neispravno, nedemokratsko, netolerantno, a smatraju se naprednim i objektivnim.

IB
iva.begovic
18:51 31.05.2021.

Premijer mi se tu čini djelomično u pravu. Kolikogod slavili uspjeh demokracije na ovim izborima, uloga medija pokazala se kao faktor koji zabrinjava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije