Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna vježba

Jedinstven događaj - Gripeni stižu u Slunj!

Gripen
Foto: Vanja Moskaljov
1/11
24.01.2014.
u 19:00

Švedski borbeni avioni JAS-39 prvi put na vježbi u Hrvatskoj.

U hrvatskom zračnom prostoru ove se godine očekuje prava poslastica za ljubitelje vojnih aviona jer će u isto vrijeme zajedno letjeti ruski MiG-21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, američki F-16 i švedski JAS-39 Gripen iz sastava mađarskih oružanih snaga.

Naime, kako je za Večernji list potvrđeno u MORH-u, Mađari će s Gripenima sudjelovati na čak dvije vježbe, SPREMNOST 14 i UDAR 14, koje se održavaju na vojnom poligonu kod Slunja. Navedeni avioni sudjelovat će u vježbama u ulozi bliske zračne potpore. Suradnja ove tri vrste aviona, od kojih svaki predstavlja jednu generaciju između kojih je razlika dvadesetak godina, ne viđa se svaki dan.

MiG-ovi i F-16 stari su znanci na hrvatskom nebu

MiG-ovi i F-16 stari su znanci na hrvatskom nebu jer američki avioni iz njihove baze u talijanskom Avianu sudjeluju na spomenutim vježbama već godinama, no Gripen će prvi put sudjelovati na vježbi u Hrvatskoj. Dosad je taj švedski avion, koji je konkurirao i da zamjeni hrvatske MiG-ove, ali se od toga zasad odustalo, posjetio Hrvatsku dvaput. Jednom na aeromitingu u Varaždinu u lipnju 2009. kada je samo nadletio publiku i vratio se u Mađarsku, a drugi put u listopadu iste godine kada su dva Gripena iz sastava švedskog zrakoplovstva sletjela na Pleso.

Hrvatskim će pilotima ovo biti važno iskustvo jer, osim s američkim F-16, nemaju baš prilike letjeti uz druge moderne avione i promatrati njihove performanse izbliza. Kad MiG-ovi koji su na remontu u Ukrajini i oni koje smo od Ukrajine kupili dođu u Hrvatsku, s čime se već znatno kasni, piloti HRZ-a imat će priliku letjeti više, a možda u Hrvatskoj ili negdje u inozemstvu odmjere snage s još ponekom modernom letjelicom.

>>Hrvatski piloti od rujna lete na švedskim gripenima

>>Piloti odmah na obuku, 8 Gripena stiže do 1. siječnja 2014.

Komentara 15

DU
Deleted user
19:05 24.01.2014.

Jedino sto mi se svidja na tom MIG je Hrvatski Grb a pomalo i antenna!

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
20:00 24.01.2014.

Ministre slušaju Koprivnjaka vidiš da čovjek odrzi obećanje, rekao ti je da ce do sredine prosinca 2013 doći MIG-ovi i malo se kasni ali isplatilo se dolaze Gripeni, svaka čast čovjek od rijeci i znanja, još da helikoptera odradi kum čovjeku dati orden i poslati u NATO.

RO
Radojko_Opancanin
21:24 24.01.2014.

a i taj Gripen mi ne lici na nesto. ako sto vec neo kaze: Ruski SU30 je debelo nadmocniji avion. a iskreno govoreci mi se cini i da je dosta stari americki F-16 ubojitiji od tog pomalo smijesnog svedskog lovca.vca. nije da impresionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije