Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjever Kosova

U akciji kosovske policije uhićene dvije osobe, Beograd govori o 'zastrašivanju Srba'

Akcija ROSU na Kosovu
Klan Kosova/Facebook/Screenshot
16.10.2019.
u 12:48

Uhićen je jedan srpski pripadnik PK, dok se za još jednim osumnjičenim policajcem traga, a tijekom akcije uhićen je „još jedan osumnjičeni kod kojega je pronađeno oružje“

U policijskoj akciji na sjeveru Kosova u srijedu rano ujutro uhićen je jedan policajac te još jedna osoba, dok se za drugim policajcem traga, a dužnosnici u Beogradu tvrde da je riječ o novom pritisku i „zastrašivanju srpskog naroda“ te odmazdi zbog jučerašnjeg „poraza Kosova u Interpolu“.

Glasnogovornik PK Baki Kelani potvrdio je za portal KoSSev u Kosovskoj Mitrovici da su uhićene dvije osobe, navodeći da je policijska akcija izvedena po nalogu Posebnog odjela Osnovnog suda.

Po priopćenju Policije Kosova (PK), akcija je izvedena u sklopu istrage ubojstva vođe Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda (GI SDP) Olivera Ivanovića prije dvije godine. 

Uhićen je jedan srpski pripadnik PK, dok se za još jednim osumnjičenim policajcem traga, a tijekom akcije uhićen je „još jedan osumnjičeni kod kojega je pronađeno oružje“.

„U operaciji su nađena i zaplijenjena još dva komada oružja i streljivo“, naveo je Kelani.

Beogradski mediji, pozivajući se na izvore u kosovskoj policijskoj službi, navode da je na sjeveru intervenirala specijalna policijska postrojba ROSU te da su uhićeni pripadnik PK Rade Basara i Vasilije Bojić, sin zapovjednika PK za regiju Sjever Željka Bojića, za kojim se traga.

„Basara se dovodi u vezu s ubojstvom vođe GI SDP Olivera Ivanovića, a Bojić je uhićen zbog ometanja službenih osoba na zadatku i kod njega je pronađeno oružje“, naveli su izvori u PK.

Uhićeni su privedeni u policijsku postaju u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su u tijeku saslušanja, a specijalci kosovske policije povukli su se sa sjevera Kosova.

U Srbiji tvrde da je na djelu kriminaliziranje Srba i predstava za javnost

Specijalni tužitelj Sul Hoxha izjavio je za prištinsku TV Klan Kosova da je jutrošnja operacija, koja je okončana do 6 sati i u kojoj je sudjelovalo 100 pripadnika specijalnih postrojbi, izvedena po nalogu Specijalnog tužiteljstva i Odjela za teška kaznena djela Osnovnog suda u Prištini.

Hoxha navodi kako su „privedeni osumnjičeni za organizirani kriminal, sudjelovanje u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti“ vezane za ubojstvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Specijalni ksoovski tužitelj potvrdio je da se nakon akcije traga za Željkom Bojićem.

Direktor ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kaže kako je „jedna od glavnih meta“ akcije bio upravo zapovjednik operative PK regije Sjever Željko Bojić.

„Sve je ovo dio scenarija da se Srbi kriminaliziraju, da se uvežu s različitim zločinima koji su se dogodili na području Kosova pa i s ubojstvima“, rekao je Đurić za provladinu komercijalnu TV Pink.

Đurić kaže da je „upad ROSU izravno igranje s mirom u južnoj srpskoj pokrajini“ jer se, kako tvrdi, „zna da su pripadnici ROSU sastavljeni od bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“.

„Srbija je spremna zaštititi svoj narod na Kosovu u slučaju da se pokuša protjerivanje i ubijanje. Predsjednik Aleksandar Vučić je više puta govorio o tome“, rekao je Đurić za TV Pink i naglasio da „Srbija stoji iza svojih građana“.

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun akciju ROSU ocijenio je kao „predstavu za javnost poslije debakla u Interpolu“ te kao „demonstraciju izrazite moći prema pripadnicima PK srpske nacionalnosti“.

On drži da je akcija policije istodobno i „nastavak političke priče“ s namjerom da se marginalizira pobjeda Srpske liste  koju podupire službeni Beograd, kako bi joj se  „uzeli mandati“ osvojeni na prijevremenim kosovskim parlamentarnim izborima i dodijelili „Srbima koje bi prištinske vlasti željele u svojim institucijama“.

Kosovo je jučer, poslije niza ofenzivnih diplomatskih akcija Beograda i lobiranja među zemljama članicama Interpola, uoči zasjedanja Opće skupštine Interpola u Čileu povuklo svoju kandidaturu za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, što je službeni Beograd ocijenio kao „pobjedu“.

Istodobno, danas je točno 21 mjesec od kada je umjereni srpski političar s Kosova i vođa Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda Oliver Ivanović ubijen ispred svog ureda u sjeverom dijelu Kosovske Mitrovice.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za opstruiranje istrage ubojstva, PK je ranije već uhitila nekoliko kosovskih Srba i policijskih dužnosnsika u vezi sa slučajem Ivanović, a nekoliko osoba se nalazi u pritvoru.

Ključne riječi

Komentara 15

BE
bilic.eduard
08:01 16.10.2019.

Ne razumijem ovog novinara koji je prepisivao članak. Prvo: ROSU nije nigdje "upala" već se kreće po svojoj državnoj teritoriji koju je Hrvatska priznala. Drugo: naziv za državu je Republika Kodovo, a ne Kosovo i Metohija. Kad već prepisuješ članakk prevedi ga na hrvatski.

IZ
IzKamena
09:09 16.10.2019.

Policija Republike Kosovo održava sigurnost na sjeveru svoje države.

Avatar Matija22
Matija22
07:54 16.10.2019.

šta čudno, njihova država treba biti policije i vojske na cijeloj teritoriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije