Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA PRAVA

Jedan od tri sindikata u riječkoj Luci, Nezavisni, traži povećanje plaće

15.01.2009.
u 16:39

Pregovori o povećanju plaće ni postupak mirenja nisu uspjeli i preostalo nam je jedino početi pripremati se za štrajk koji bi, procjenjujemo, bio u početku veljače - poruka je Rusmira Cimirotića, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj Luci članstvu svoga sindikata, inače jednog od tri koja djeluju u Luci, i naravno, upravi. Poziv na štrajk upućuju i ostalim zaposlenicima, članovima drugih sindikata.

Traže šest posto više
Upravi još poručuju da su ipak spremni za nastavak pregovora, odnosno dogovor koliko bi povećanje plaća bilo moguće, ako ne može proći šest posto, koliko su tražli od 1. siječnja. - Uvjereni smo da nekoliko posto ne bi izazvalo probleme, bez obzira na krizu na koju se uprava poziva - kaže Cimirotić. Podsjeća da je i lani, kad se pregovaralo o novom kolektivnom ugovoru koji je i potpisan, poslodavac tvrdio da će povećanje plaća odvesti poduzeće u stečaj, a to je bilo samo njihovo zastrašivanje, da odustanemo.

Druga dva sindikata koja djeluju u Luci Cimirotić je nazvao “žutim” sindikatima koji su stali na stranu uprave. - Pozvali smo ih da zajednički krenemo u pregovore, no nisu bili za - tvrdi Cimirotić. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, koji je bio član pregovaračkog tima nezavisnih u pregovorima s poslodavcem, tvrdi da se prošle godine, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, dogovorilo da će se nakon izrade polugodišnjeg financijskog izvješća razmatrati novo povećaje plaća, ali da je poslodavac to “zaboravio”.

- Nisu dostavilii izvješće, time su pokazali da uopće nisu namjeravali razgovarati o plaćama - kaže Iveković, koji ističe i da su u svom zahtjevu za izmjenama kolektivnog ugovora koje je uprava odbila, i time preuzela odgovornost za štetu koja će nastati štrajkom, tražili i isplatu terenskog dodatka za radnike koji rade izvan lučkog bazena Rijeka, jer im se dodatak, iako propisan, ne isplaćuje.

Sindikalci kažu i da službeni podaci o poslovanju Luke za 2008. potvrđuju dobit, da se i te kako osjetio porast prometa s kojim se uprava sada hvali i da bi bilo pošteno da se oni koji ostvaruju taj promet i plate. - Uvažavamo da je kriza, i razumni smo, spremni smo pomaknuti rok za povećanje plaća na 1. travnja - kaže Iveković.

Mi punimo proračun
- Ne možemo dopustiti da radnici rade sve više, a plaća stagnira i da mi koji punimo proračun ne možemo dobiti šest posto, a državni službenici su, primjerice, dobili takvo povećanje iz tog istog proračuna - odlučni su sindikalci.

Ne zaboravljaju podsjetiti da je lani iz novog kolektivnog ugovora “izgurana” korekcija plaća prema porastu troškova života i da je uprava bila jako sretna zbog toga. - Da tu odredbu imamo u ugovoru, sada ne bismo pričali o štrajku, ne bi tražili povećanje jer bismo ga dobili na temelju rasta troškova života - kaže Cimirotić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije