Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIVO POSLOVANJE?

Jedan od najbogatijih Hrvata u dokumentima 'Rajski dokumenti'

danko končar
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
06.11.2017.
u 22:54

Što sve Končar posjeduje otkrili su Rajski i Panamski papiri kao i Malteški registar trgovine.

Prema podacima finskog portala Yle.fi, u dokumentima 'Rajski dokumenti' pojavljuje se i ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata.

Dokumenti su otkrili tajne porezne oaze i offshore kompanije više od 120 bogataša i političara, a među njima je isplivalo i ime kraljice Elizabete II.

Finski portal piše kako su dokumenti otkrili da Danko Končar ima jasan utjecaj na kompaniju Afarak iako službeno ima udio od 27%. Navode da je ta brojka zapravo oko 70%. Dokumenti također otkrivaju da je Končar koristio niz kompanija u poreznim oazama.

Končara se sumnjiči da je godinama skrivao svoju moć u kompaniji koja je izlistana na helsinškoj i londonskoj burzi. Na teret mu se stavlja i zloporaba korištenja povlaštenih informacija, no on negira te optužbe.

U tekstu se također navode i interni e-mailovi prema kojima je vidljiva nejasna burzovna trgovina dionicama Afaraka. Prema tim dokumentima, Končar je bliskim rođacima odobrio milijunske obveznice kako bi kupio dionice Afarka.

U tekstu navode kako je Končar bogataš o kojem se malo toga piše i za kojeg se vjeruje da ima stotine milijuna eura u nekretninama. Tako pišu da je vlasnik dionica u rudarskim kompanijama kao i u turističkim resortima u Hrvatskoj.

Što sve Končar posjeduje otkrili su Rajski i Panamski papiri kao i Malteški registar trgovine. Tako prema tim dokumentima on je u vlasništvu ili kontroli nekoliko desetaka kompanija na Kajmanskim otocima, Malti, Bermudama i Djevičanskim otocima. Često su službeni vlasnici tih kompanija njegova supruga i rođaci. 

Dokumenti također otkrivaju kako Končar vlasnike tih kompanija zove 'vojnicima' kojima trebaju precizni savjeti kako rukovoditi tim kompanijama i sredstvima kojima raspolažu. On je često potpisivao sporazume u ime kompanija u kojima on nije vlasnik već netko od njegove obitelji. 

Komentara 34

Avatar antuntun55
antuntun55
23:00 06.11.2017.

On nije Hrvat, već srbenda

SL
slonica46
23:01 06.11.2017.

Nije Hrvat!

BO
BozeSacuvaj
23:41 06.11.2017.

Majko mila,pa sta ce mu sve to??..firma ova,firma tamo,firma od supruge,stotine milijuna eura,,,ma daj covjece i ti nemas love za platiti porez??..mene bi bilo sram vise po ulici hodati..tolike pare -a ponasas se kao neki lokalni svercer koji jedva krpa kraj sa krajem..pih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije