Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SKEPSA ZBOG POVIJESTI'

Analiza švicarskog medija: Balkan je leglo antivaksera, samo se svaki peti odazove na cijepljenje

On the first day of spring, March 20, 2021, an international protest was announced around the world with the aim of defending the freedom and democracy that have been endangered around the world in the last year, under the guise of a coronavirus epidemic.
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
1/4
10.05.2021.
u 12:50

Kampanja je do te mjere došla u poteškoće da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada sve one koji se odluče cijepiti nagrađuje s po 3000 dinara, što je "oko desetina minimalca"

Švicarski nadregionalni dnevnik Neue Zürcher Zeitung pod povećalo je uzeo regiju s najvećim brojem građana koji ne žele čuti za cijepljenje: jugoistočnu Europu. I pronalazi povijesne poveznice.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) na početku analize iz pera dopisnika za jugoistočnu Europu Volkera Pabsta upozorava na to kako je još donedavno Srbija slovila kao zemlja s najvećom stopom cijepljenih protiv koronavirusa u Europi (uz Veliku Britaniju), piše Deutsche Welle

No u međuvremenu, kako se navodi, kampanja zapinje. Razlog: nepovjerenje građana prema cijepljenju. To je i jedna od pozadina otvaranja srbijanskog programa cijepljenja i za susjede.

"Činjenica da je Srbija u ožujku svoj program cijepljenja otvorila i za strance je, osim s PR efektom, povezana je i s viškom cjepiva. U tom trenutku se, naime, samo jedna četvrtina odraslih građana Srbije prijavila za cijepljenje", navodi NZZ u svom broju od ponedjeljka.

25 eura za cijepljenje

Upozorava se i na to da je kampanja do te mjere došla u poteškoće da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada sve one koji se odluče cijepiti nagrađuje s po 3000 dinara (oko 25 €), što je "oko desetina minimalca". NZZ navodi kako ni u susjedstvu nije bolje i govori o tome kako u Republici Srpskoj u BiH vlasti u međuvremenu osobno telefonski nazivaju one koji se još nisu cijepili.

No ni to ne polučuje uspjehe.

"Jedna liječnica iz Banja Luke svjedoči o tome kako se od pet nazvanih građana samo jedan odazove pozivu na cijepljenje", piše NZZ.

Slično je i na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Dnevnik se poziva na jedno reprezentativno ispitivanje agencije Gallup koje pokazuje da, s izuzetkom nekih država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, ni u jednom dijelu svijeta ne vlada takva skepsa prema cijepljenju protiv koronavirusa kao što je to slučaj s istočnom i jugoistočnom Europom.

"U Bosni i Hercegovini i Mađarskoj samo bi tri od deset ispitanih primilo cjepivo. Na Kosovu 32, u Bugarskoj 33 posto. I u Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Rumunjskoj i Češkoj manje od 40 posto građana spremno je cijepiti se." NZZ navodi kako je ispitivanje obavljeno 2020. kada se još jako malo znalo o cjepivima. No: "Od tada je povjerenje poraslo u mnogim dijelovima svijeta, ali ne i na jugoistoku Europe."

Skepsa povezana s iskustvom iz socijalizma

Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma, a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.

No još veća uloga u stvaranju nepovjerenja, kako piše NZZ, pripisuje se posebnoj spremnosti stanovnika ovog dijela Europe na prihvaćanje raznih teorija zavjera koje se povezuju s cijepljenjem. Think-tank The Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) izvješćuje kako se u SAD-u i zapadnoj Europi spremnost za prihvaćanje teorija zavjera oko cjepiva bilježi kod "najviše 25 posto stanovništva".

Istodobno je ta vrijednost u zemljama Jugoistočne Europe djelomice i dvostruko veća.

"Više od 60 posto ispitanih vjeruje u to da je farmaceutska industrija pridonijela širenju virusa, a gotovo polovica vjeruje u umiješanost Billa Gatesa ili američke vojne industrije."

Ta geopolitička polarizacija vidljiva je i u činjenici da većina stanovnika Republike Srpske prednost daje ruskom cjepivu Sputnjik V, ali i na Kosovu gdje "vlada iz političkih razloga kategorički odbija cjepiva iz Rusije i Kine. Jer: Moskva i Peking do danas nisu priznali bivšu srpsku pokrajinu".

Medijske kampanje koje bi pridonijele sprečavanju širenja teorija zavjere su, kako navodi NZZ, otežane. "Medija koji bi se suprotstavili društvenim mrežama preko kojih se uglavnom šire lažne informacije, gotovo da i nema... U autoritarnim državama poput Srbije i Albanije, ali i članice EU Bugarske, prevladavaju senzacionalistički, vladi dodvorni, masovni mediji koji često sami pridonose širenju lažnih informacija." 

 

Zašto svatko drukčije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci.

Ključne riječi

Komentara 55

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:30 10.05.2021.

Balkanci nikad neće biti spremni za Europu, EU je jako dobro znala što radi kada su primili Sloveniju i Hrvatsku, a onda rekli STOP.

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
14:00 10.05.2021.

Šta se vi toliko pjenite, svi skupa. Onaj tko se cijepio ima papire, ima imunitet i nek ide gdje hoće i radi što hoće. U čemu je vaš problem?

ST
Stari
13:23 10.05.2021.

A imunitet cijepljenih nije trajan nego traje 6 mj. do 1 godine. I što onda?Ponovo se cijepiti? A farm. industrija zgrče milijarde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije