Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP se reformira

Ukidaju ‘jedan član, jedan glas’?

bernardić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
25.07.2017.
u 12:19

Zbog sustava “jedan član – jedan glas” postavlja se pitanje kadrovira li u SDP-u članstvo ili mediji

SDP je krenuo u programsku i statutarnu reformu. Glavni odbor u nedjelju je imenovao radnu skupinu na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem koja bi u idućem periodu trebala osuvremeniti programsku platformu stranke. U SDP-u objašnjavaju da je zadnji politički program, napisan prije više od dva desetljeća, nužno prilagoditi novim izazovima i to tako da svakom biraču u svakom trenutku bude jasno za što se stranka zauzima. O smjeru u kojem će se mijenjati programska platforma u SDP-u za sada ne žele govoriti, a ističu kako je cijela priča još u začetku te kako će se radna skupina danas sastati prvi put.

Dokument koji će ona iznjedriti neće biti izborni program, nego tek platforma, na temelju koje će SDP-ovi savjeti krenuti u razradu pojedinih programskih područja. Primjerice, o smjeru u kojem bi se trebalo razvijati ratno zrakoplovstvo sud će dati Savjet za obranu, objašnjavaju u SDP-u.

Ideje poput outsorcinga

– Ključno je da stranka nikada nije bila bez programskog dokumenta i da su se političke okolnosti znatno promijenile. Nova programska platforma mora biti trajni dokument na temelju kojega će se onda raditi izborni dokumenti od lokalne do državne razine, a sukladno toj formi ili manifestu točno će se znati za što se stranka zauzima. Kada bih bio zločest, rekao bih kako nekim ministrima, da su pročitali takav dokument, ne bi palo na pamet da predlože nešto poput outsourcinga – objasnio nam je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić, koji je također u radnoj skupini za izradu novog programa.


Kada je riječ o promjeni SDP-ova statuta, stvari su već pokrenute kada je zasebna radna skupina na čelu s Fabijanićem pozvala sve članove SDP-a i stranačke organizacije da se očituju o smjeru u kojem bi se trebao promijeniti Statut. Među ostalim, članovi su pozvani da se očituju o sustavu “jedan član – jedan glas” koji je 2007. uveo Zoran Milanović i koji je stranka od tada isticala kao dokaz vlastite demokratičnosti.

– Članstvu smo postavili pitanja kako bismo potaknuli raspravu unutar stranke, a jedno od tih pitanja jest i sustav “jedan član – jedan glas”. Taj bi sustav, po mojem mišljenju, trebao ostati, ali pitanje je na koji ga način zadržati. Primjerice, može se razmisliti da se sve članove gradskih odbora bira po tom sistemu, a onda neka gradski odbor izabere svog predsjednika – kaže Fabijanić.

Kada je riječ o izboru prvog čovjeka SDP-a, ističe kako je odlika stranke da je u svojim unutarnjim izborima maksimalno otvorena prema javnosti, ali i kako to nosi određene rizike.

Tijela veća od članova

– Problem je u tome što onda medijska percepcija te unutarstranačke konkurencije de facto postaje destruktivna za SDP. Recimo, da se Zlatko Komadina nije suprotstavio Milanoviću, nikada ne bi imao toliko veliki medijski prostor. Isto je pitanje vezano i za druge izbore, je li nužna komunikacija članova stranke prema medijima, u kojoj se postavlja pitanje tko je kome sklon u unutarstranačkim izborima i onda se na kraju pitamo kadrovira li u SDP-u članstvo ili mediji – kaže Fabijanić.

Da stranka ozbiljno razmišlja o promjeni unutarnjeg izbornog sustava, potvrđuju i drugi iz vodstva SDP-a pa su nam tako neki članovi Predsjedništva kazali da se o tome razgovaralo na najvišoj razini. Ističu, međutim, kako je za takve promjene nužna politička volja, koju bi prije svih morao izraziti predsjednik stranke Davor Bernardić koji se, kako doznajemo, zasad nije izjasnio o toj ideji.

Uz promjenu izbora čelnih ljudi na nacionalnoj razini i u nižim organizacijama, razmišlja se i o reformi Predsjedništva stranke, koje je po mnogima sada glomazno i neučinkovito. Dio istaknutih članova SDP-a s kojima smo razgovarali smatra tako da bi Predsjedništvo koje sada broji 18 članova trebalo reducirati na predsjednika i potpredsjednike stranke te glavnog tajnika, a na sjednice po potrebi pozivati predsjednike stranačkih foruma i programskih savjeta.

U planu je i efikasnija organizacija malih odbora do 50 članova, u kojima se izbori sada provode po istom ključu kao na nacionalnoj razini iako su, šale se u SDP-u, izborna tijela često veća od ukupnog broja članova u odboru.

Dodatni je problem predug i prekompliciran izbor vodstva takvih odbora pa se tako događa da postupak kandidiranja u lokalnim odborima koji ostanu bez vodstva traje i po više od mjesec dana. Umjesto toga, odluke se mogu donositi na konvencijama, u kojima u manjim ograncima ionako sudjeluju svi članovi.

Za promjenu izbornog sustava nužna je politička odluka koju treba donijeti Bernardić

1. Danas prvi sastanak radne skupine

Danas će se inicijalno sastati radna skupina koja bi trebala iznjedriti novu programsku platformu SDP-a, na temelju koje će se razraditi pojedina programska područja i izborni programi za sve razine

2. Članstvo pozvano na raspravu o Statutu

Posebna radna grupa pozvala je članove da se očituju o smjeru u kojem bi se trebao mijenjati Statut stranke, a do kraja mjeseca raspravljat će se o načinu izbora čelnika i tijela nacionalne i nižih razina stranke

3. Mijenjali bi model koji je pridonio podjelama

Dio istaknutih članova stranke smatra da je sustav “jedan član – jedan glas” pridonio podjelama u stranci jer kandidati u izbornim utrkama vode personaliziranu utrku u medijima, a članovi nakon svega ionako “pretrčavaju u šator pobjednika”

Komentara 26

CR
CROLINDA
12:52 25.07.2017.

SDP je komunistička partija i dandanas časti maszločinca Broza maršala agresorske JNA i oplakuje Jugoslaviju i ako smo svi svjedoci da je upravo nasuprot toga troga nastala država Hrvatska - Zna se čega je on maršal bio - maršal JNAJNA – Josip Broz zvani Tito , Jugoslavija i JNA su negacija države Hrvatske a komunizam je više zla načinio u pedeset godina nego turska okupacija u petsto godina jer je toliki dio našega naroda zatrovao i zaveo - komunizam nije afirmativan – on se bazira na negaciji – nema Boga i nema nacije i nema demokracije i nema imovine osim narodne – ako si vjernik i ako voliš svoj hrvatski narod i njegovu tradiciju za njih si automatski neprijatelj a posvema je jasno da je SDP izravna mentalna nasljednica svega toga – oni se još nadaju da će oni jednoga dana “propitivati devedesete” kako to kaže Jakovina na TV što će reći da se ne mire s postojanjem države Hrvatske i aktivno oplakuju tu nesrtnu Jugoslavijetinu nama nametnutu kao tamnicu hrvatskog naroda

CR
CROLINDA
12:46 25.07.2017.

SDP - komunistička partija i demokracija - dvije oprečne stvari - oksimoron ili nonsens

BR
brojevi
13:30 25.07.2017.

Da se riješite muka ukinite sve članove. I onako ste beskorisna gomila nazadnjaka koja se ne može boriti sa izazovima suvremenog društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije