Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euroskepticizam

Juncker uoči Brexita: EU se previše miješa u ljudske živote

Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.04.2016.
u 08:24

Juncker: Zalaganje za nadnacionalna tijela na razini država više ne nailazi na potporu kakvu je imalo ranije

Rastući euroskepticizam u Europskoj uniji dijelom je rezultat previše miješanja Bruxellesa u živote običnih ljudi, što se mora smanjiti, kazao je jučer predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U komentaru koji će vjerojatno odjeknuti u Britaniji koja se sprema na glasovanje o ostanku ili izlasku iz Unije na referendumu u lipnju, Juncker je rekao da više ovlasti mora ostati glavnim gradovima država u odnosu na europske institucije.

Na pitanje britanskog konzervativnog zastupnika Nigela Evansa što planira učiniti u odnosu na rastući euroskepticizam, Juncker je rekao: "Mislim da jedan od razloga zašto europski građani odstupaju od europskog projekta leži u činjenici da se mi miješamo u previše područja njihova privatnog života".

U mnogima od tih područja, države članice "sposobnije su za poduzimanje akcije i prolaženje kroz legislativu".

Iz tog razloga Bruxelles je poduzeo puno manje zakonodavnih inicijativa nego u ranijim sazivima Komisije, rekao je Juncker.

Do Junckerova komentara dolazi nakon što su Nizozemci početkom mjeseca odbili bliže veze EU-a s Ukrajinom, nanijevši udarac i svojoj vladi ali i Bruxellesu.

Juncker je ustvrdio kako zalaganje za nadnacionalna tijela na razini država više ne nailazi na potporu kakvu je imalo ranije.

Glasači u istočnoeuropskim članicama, uključujući Poljsku i Mađarsku, posljednjih su godina izabrali vlade koje su kritičnije prema EU.     

No Juncker je također rekao kako je potrebna veća suradnja između 28 članica kako bi se rješavali zajednički izazovi, uključujući migrantsku krizu i sigurnosne prijetnje, te se snažno založio za ostanak Britanije u EU.

"Bili smo u krivu uvodeći pretjeranu regulativu i previše se miješajući u dnevne živote naših sugrađana. No također ćemo biti u krivu ako nedovoljno poštujemo načelo solidarnosti", kazao je predsjednik Europske komisije.

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
21:48 20.04.2016.

,,,licnost Junker,,,najveci Eu krminalac koji je pomogao velikima da ne plate porez,,,,,,,,

MG
milerazbojnik@gmail.com
17:47 20.04.2016.

točno tako eunijci guše način življenja naroda unije i sam narod u pojedinim državama na to odgovara drugačijim mjerama .jednom rjećju ne davite države s svim i svaćim nego pustite narod da odlučuje u pojedinim državama što hoče i bit će mir ovako se postavlja pitanje --što jew unija dal je diktatura kad neko tamo daleko može donosit uredbe i zakone kako mu se hoče i čemu onda služe uopšte vlade u državama dal su samo puki promatrači i usvojitelji ili što uopšte trebaju kad euparlamentarci rade i donose sve što hočeju i samo serviraju na usaglašavanje pojedinim članicama

AO
ante.oreskovic75
14:19 20.04.2016.

Osječani vašu veliku brigu(za nas i za sebe).Sve čemo vam oprostiti samo na donesite zakon da smijemo jesti i krastavce koji su zakrivljeni.To je bila najveća kompliciranija odluka koju ste donijeli.Ipak vam hvala na do sada učinjenom.Bar onome što radite u svoju korist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije