Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MURSKO SREDIŠĆE

Je li zgrada Rudara u M. Središću pravo mjesto za centar za kulturu?

'10.05.2010. Mursko Sredisce - Uskoro pocinje obnova bivseg kina Rudar i postaje centar za kulturu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
10.05.2010.
u 17:10

Ugostitelj Zlatko Vuri kaže da Mursko Središće, ako želi ostati grad, treba uza se vezati okolne općine i formirati prsten s 30 tisuća ljudi, a ne ulaziti sam u kapitalnu investiciju

Obnova zgrade bivšeg kina Rudar stajat će najmanje 4 milijuna kuna. Ovih je dana dovršen troškovnik za sanaciju toga neuglednog kompleksa u Murskom Središću. Kao prva zgrada nakon graničnog prijelaza ostavlja loš prvi dojam stranim turistima.

– Zgrada će zasad ostati u svojim gabaritima. Obnovit će se krov, fasada, stolarija, pozornica, instalacije... Nakon obnove postat će centar za kulturu. Osim toga, knjižnica će ići na tri puta veći prostor, a ostat će u njoj i gradska uprava. S vremenom bismo dogradili i prostore za različite udruge – kaže dogradonačelnik Dražen Srpak i dodaje da je zanimanje za radove pokazala čakovečka građevinska tvrtka Team.

– Zainteresirani smo, radili smo već takve projekte, poput knjižnice u Prelogu. Mi građevinari trebamo surađivati s gradovima i općinama, samo da projekt ima opravdanost, da nije iz političkih razloga. Još ne znam što točno planiraju, ali naći ćemo model, a kapital imaju banke – kaže Josip Švenda, predsjednik uprave Teama. Kaže da je 4 milijuna premalo za model javno-privatnog partnerstva.

– Mislim da JPP nije pogodan za naše sredine. To je pokušao Varaždin – kaže.

Da je Središću potreban centar za kulturu, slaže se Zlatko Vuri, vlasnik restorana preko puta Rudaru. No, dodaje, pitanje je mora li biti na tome mjestu i baš sada.

– Ako Središće želi zadržati status grada, u sve takve kapitalne projekte treba uključiti satelitske općine, Podturen, Vratišinec, Selnicu i Sv. Martin. Tako se dobiva prsten sa 30 tisuća ljudi! No, u tom je slučaju kino Rudar neprimjerena lokacija za centar za kulturu. Prije svega, premalo je parkiralište. Iako bih ja prodao više gemišta – kaže Vuri i dodaje da je tako promašeno i sa školskom dvoranom. Nije primjerena za veće manifestacije, a školi je prevelika za održavanje, a bila je i preskupa.

– Bilo bi bolje u Rudaru napraviti turistički centar. Odmah na granici stranci bi dobili informacije o toplicama Sv. Martin, dvorcu Terbotz... Ovako u širokom luku i neznanju obiđu i Čakovec i Varaždin. A peti smo granični prijelaz u Hrvatskoj prema prometu – kaže.

Za obnovu je planirano 4,7 milijuna kuna. No, u toj je cijeni 10 posto za nepredviđene radove, a natječajem će se pokušati proći i povoljnije. Grad nema novca. Za početak, za 130 tisuća potrebnih kuna za projektnu dokumentaciju zaradit će od prodaje zemljišta na kojemu je zgrada u kojoj su Minersi. Prijavit će se i za potpore Ministarstva, a ne prođu li, obnova će ići u fazama.

Komentara 1

JA
japa
10:30 13.05.2010.

Puno lijepih uspomena mene ali siguran sam ne samo mene veže za ovu zgradu i vremena dok je kino funkcioniralo punom parom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije