Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragocjena tekućina

Je li voda nova nafta? Grade jedan od najvećih cjevovoda na svijetu

Cjevovod
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
23.01.2014.
u 08:50

– Voda je uvijek bila najveći izazov, ne samo za Ujedinjene Arapske Emirate nego za cijeli svijet – rekao je za Al Jazeeru ministar okoliša i vode u UAE-u Rashid Bin Fahad

U tijeku su planovi za izgradnju jednog od najdužih cjevovoda na svijetu koji bi se protezao na oko 2000 kilometara od Omana do Kuvajta, a cijeli projekt stajat će 10,5 milijardi dolara.

No, umjesto transporta fosilnih goriva koja se proizvode u tom naftom bogatom dijelu Srednjeg istoka, cijevi će teći nešto još dragocjenije – voda, javlja Al Jazeera. Uz malo podzemnih voda i, u nekim slučajevima, samo nekoliko dana svježe vode u rezervi, zemlje u regiji Perzijskog zaljeva strahuju zbog nedovoljnih zaliha vode.

Prošlog tjedna sastali su se članovi Gulf Cooperation Councila da bi razgovarali o velikom projektu dostave vode, u kojem bi se voda dopremala iz zemalja koje imaju zalihe u one kojima je ta dragocjena tekućina potrebna. GCC čini šest zemalja, inače jakih na području izvoza nafte, a to su Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman.

Prema nekim stručnjacima, prijetnje zalihama vode zemalja članica GCC-a povećava činjenica da se tamošnji stanovnici pouzdaju na desalinizaciju iz jednog jedinog izvora – Perzijskog zaljeva.

– Voda je uvijek bila najveći izazov, ne samo za Ujedinjene Arapske Emirate nego za cijeli svijet – rekao je za Al Jazeeru ministar okoliša i vode u UAE-u Rashid Bin Fahad.

– Ovo je važan projekt da bismo osigurali održivost vode jer se nalazimo u regiji koja je siromašna vodom", dodao je.

>> Vode je sve manje, a njezina potrošnja na Zapadu raste

Komentara 3

ZE
.zeitgeist.
09:50 23.01.2014.

Zbog vode je pao Gadafi, a ne zbog nafte. Proguglajte "rijeka života"

XA
xaron
17:29 23.01.2014.

Kakav je ovo članak? Eto naučili su nas da u pustinji nema - vode .

DU
Deleted user
08:27 24.01.2014.

A sto mislite zasto je RH usla u EU usprkos katastrofalnoj ekonomskoj situaciji??? Bogme ne zbog Milanoviceve ljepote ili Liniceva intelekta!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije