Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Je li pandemija COVID-19 hibridni rat? Cvrtila: Najjače tajne službe imaju nekakvih spoznaja

Magistar kriminalistike Željko Cvrtila
10.05.2020.
u 16:52

- Ovakva situacija pojačava sumnju iako dosad ništa nije dokazano. Američke sigurnosne službe, za koje znamo da su najjače u svijetu, imaju nekakvih spoznaja koje bi mogle potvrditi sumnju - kaže naš poznati sigurnosni stručnjak

Otkad je pandemija COVID-19 uzela zamaha u SAD-u, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa više je puta izrazila sumnju da je virus možda proizveden u laboratoriju u Kini. Slične optužbe dolazile su i s nekih drugih strana, a Kini je posebno zasmetalo kada je to učinila i Australija koja je zatražila međunarodnu istragu po tom pitanju. S obzirom da o toj temi neki državnici javno progovaraju, da se naslutiti da se time bave i njihove tajne službe.

Što sve tajne službe znaju o porijeklu koronavirusa, javnost ne zna, no stručnjak za sigurnost i nekadašnji načelnik krim policije Željko Cvrtila u razgovoru za tportal ističe da bi ovakvi slučajevi zbog svojih specifičnosti trebali biti u fokusu tajnih službi. 

- U slučaju da se doista ispostavi da je netko namjerno proizveo virus i pustio ga u javnost s određenim ciljem, poput slabljenja vojno-obrambenog sustava ili gospodarske moći, što bi bilo bliže konkretnom slučaju, mogli bismo govoriti o hibridnom ratu s elementima biološkog ratovanja - smatra Cvrtila i dodaje da američke tajne službe imaju spoznaje u tom smjeru te ih potenciraju.

No veliko je pitanje jesu li takve tvrdnje i dokazive.

- Ukoliko bi puštanje koronavirusa u javnost bilo dio nekog specijalnog ratovanja, onda je taj potez vrlo mudro izveden - dodaje Cvrtila ukazujući pri tom na činjenicu da je epidemijom koronavirusa bila pogođena samo jedna kineska pokrajina, dok višemilijunske gradove u okolici Wuhana kao izvorišta zaraze virus nije ni okrznuo. Dakle, većina Kine bila je pošteđena zaraze, dok su u ostatku svijeta čitave države bile u karanteni

- Ovakva situacija pojačava sumnju iako dosad ništa nije dokazano. Američke sigurnosne službe, za koje znamo da su najjače u svijetu, imaju nekakvih spoznaja koje bi mogle potvrditi sumnju - kaže sigurnosni stručnjak. Dodaje i da je javnosti teško zamislivo da bi netko namjerno razvio virus i potom ga proširio na globalnoj razini, no u hibridnom ratovanju ništa nije nezamislivo.

U prilog sumnjama, nastavlja Cvrtila, ide i činjenica da Kina već gotovo mjesec dana gospodarski posluje i raste dok čitav svijet stagnira i pada. Podsjeća i da je većinski dio Kine, zbog izoliranosti zaraze u samo jednoj pokrajini, tijekom vrhunca pandemije nastavio s proizvodnjom pa se postavlja pitanje kako je moguće da se zaraza nije proširila na preostali dio najmnogoljudnije države na svijetu.

Stručnjak za sigurnost pritom ističe da će hrvatske sigurnosne službe, bez obzira na ishod sumnji oko porijekla virusa, ubuduće morati više pažnje posvetiti i ovom obliku ugroze, iako, zaključuje, Hrvatska nije izravna meta velikih sila.

Komentara 11

PR
Provjereno
02:55 11.05.2020.

Kina bi trebala platiti odstetu svakoj zarazenoj zemlji po 100 milijardi dolara, ovisno od broja zarazenih po drzavi . I treba je kazniti dodatno.

PO
portugisac
08:36 11.05.2020.

Hrvatska nije meta ali uvijek su tu kolateralne žrtve. Cvrtila ima spoznaje a ja pretpostavljam. Virus je napravljen i modificiran u Americi. Pušten je u Kini. Kinu je vojno nemoguće poraziti a ekonomski sve je jača. Svaki proizvod je iz Kine. Naj lakše je Kinu okriviti za virus i njegovo proširenje a onda sve naj jaće europske države, SAD i Australija tuže Kinu za učinjenu štetu. Nadaju se da će Kina svima plačati i tako oslabiti. Može biti da je baš to istina.

DU
Deleted user
20:38 11.05.2020.

Polako sve dolazi na svoje mjesto.Kada smo pojedinci pisali takve stvari bili smo popljuvani žestoko.Gdje ima dima ima i vatre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije